Blauwe stoelen winnen het van de rode: Feyenoord-fans blij met behoud Kuip

De nieuwe kuip, zonder naam, die er niet komt.

De meeste supporters zijn blij. Actiegroep ReddeKuip, opgericht door een groep architecten en ondernemers, is blij. Feyenoord zelf is niet blij. Reacties op het intrekken van het plan voor de nieuwe Kuip. “Van nostalgie kun je niet vreten.”

Twitter avatar adam_iniesta andres iniesta De kuip is al een mooi stadium dus wrm wouden ze perse een nieuwe?
Twitter avatar Nino_baby12 Hugo Lloris EN DE KUIP DIE BLIJFT VAN ONS

De Kuip is te klein. Er zit geen dak op. Er zijn te weinig stoelen voor sponsoren, waardoor de KNVB er geen interlands meer wil spelen. Met het huidige stadion kan Feyenoord niet groeien. Die geluiden klinken al zeven jaar, maar een alternatief verzinnen, lukt maar niet.

D66 trok eerder deze week de handen van het plan af, omdat de financiële risico’s volgens de partij te groot zijn en het de stad te weinig oplevert. Gisteravond maakte Leefbaar Rotterdam bekend ook tegen te zullen stemmen. Daarmee ging de laatste kans op een meerderheid verloren.

De meeste supporters waren tegen het stadion. Toen gisteravond bleek dat Leefbaar Rotterdam tegen zou stemmen en er daardoor geen meerderheid voor de nieuwe Kuip zou zijn, staken feestende supporters vuurwerk af en zongen liederen.

Maar deze fan is juist heel teleurgesteld dat het nieuwe stadion er niet komt. “Ik ken wel janken”, zegt hij - en doet dat ook.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=2rBlNm7lP4k

‘Plan was totaal niet uitgewerkt’

Journalist Merlijn Kerkhof (zit in vak D in de Kuip) schrijft onder andere voor supportersblad Hand in Hand en ‘sprong een gat in de lucht’ toen hij hoorde dat het plan voor een nieuw stadion wordt ingetrokken - “Ik ben verliefd op de Kuip en wil er later met mijn kinderen naartoe.”

“Ik heb veel vrienden die voor Feyenoord zijn en ken maar twee mensen in mijn omgeving die vóór een nieuw stadion zijn. En dat zijn oude mannen. Het was ook een ongelofelijk slecht plan.”

Wat was er zo slecht?

“Het was totaal niet uitgewerkt, er was geen tekening te zien geweest. Het plan was ook bijgesteld: eerst zou er sprake zijn van een uitbreiding tot 80 duizend toeschouwers, inmiddels waren dat er maar 10 duizend meer dan de ruim 50 duizend die er nu in kunnen.”

Ook een veelgehoorde klacht: supporters werden er geheel niet bij betrokken.

“Dit stadion zou eigenlijk gebouwd worden voor de sponsoren. Je hebt in het stadion de blauwe en de rode stoeltjes. De blauwe voor de gewone mensen, de rode voor de businessmensen. Op supporterssites wordt er vaak gezegd dat dit stadion gemaakt wordt ‘voor de rode stoeltjes’. Supporters die voelden zich gepasseerd.”

‘Met politiek bemoeien we ons sowieso niet’

Ron Smit, voorzitter van de Feyenoord Supportersvereniging, maakt het niet uit wat er uiteindelijk besloten wordt, als het de club maar ten goede komt.

“Wij willen het beste voor Feyenoord. Of dat nou een nieuw stadion is, renoveren, of blijven zitten en niets doen. Met politiek bemoeien we ons sowieso niet.”

Te weinig draagvlak. Ook Smit zegt dat hij hoopt dat supporters bij de nieuwe plannen wél betrokken worden.

“Op het moment dat je een breed draagvlak hebt, ben je al vijf stappen verder. Er is niemand geweest die ons duidelijk geeft gemaakt wat de BVO (Betaald Voetbal Organisatie) Feyenoord ermee opschiet. Dat konden ze ons niet laten zien. Laat iedereen in openheid en transparantie zien wat het nieuwe plan is: dit is het nieuwe stadion, dit het oude. In Jip en Janneke taal, bij wijze van spreken. Als iedereen het begrijpt kunnen we in alle gelederen draagvlak creëren. En kan er in samenwerking met supporters een beslissing worden gemaakt.Van de blauwe tot de rode stoeltjes.”

Reacties op intrekken plan

De discussie binnen de Feyenoordgelederen is hevig. Hoewel de meeste supporters tegen zijn, zien sommigen juist het belang van een nieuw stadion. Een selectie van het forum op fansite FR12:

SR010F:

“Er is natuurlijk helemaal geen overtuigende variant van een nieuw stadion of gerenoveerd stadion.
De Kuip is de Kuip en die moet je ten alle tijden redden = nostalgie, is sfeer, is emotie, is gevoel, is Feyenoord (is alles wat we al kennen, weten en altijd al gewild hebben).”

En forumbezoeker Toen_was_geluk_heel_gewoon:

“Laat ik beginnen met dat ik de Kuip als een tempel zie, een stadion met historie, een stuk van mijn geschiedenis en van mijn leven…..
Maar ik snap ook heel erg goed dat er tijden zijn dat emotie even een stap terug moet doen voor het rationele. In deze Kuip is weinig progressie te maken. We zullen voor altijd de nummer 3-5 zijn van Nederland.”

Rock095:

“Van nostalgie word je geen kampioen en van nostalgie kun je niet vreten… Als we echt weer terug willen komen in de top en Europese subtop dan is er een nieuw stadion nodig.”

Gromit010:

“Logisch dat dit plan sneuvelt. Ivoren toren, tunnelvisie, onkunde, geen draagvlak, groot risico, onduidelijke schuine constructies en de gemeenteraad weet niet eens waar men überhaupt ja of nee tegen zegt alleen wat ideeën op papier.”

Jurn:

“De kuip wordt ook na renovatie geen modern stadion…. Je kan een oude Nissan hellemaal pimpen, maar het wordt nooit een nieuwe BMW….”

‘No-nonsense past bij Rotterdam, geen hightech’

Robbert Guis (24) is architect en seizoenskaarthouder (vak D). Toen hij zeven was zat hij voor het eerst in het stadion, naast zijn vader, een Feyenoorder uit Rotterdam-Zuid die ooit bij de amateurs voetbalde.

“Er wordt gezocht naar de goede sfeer. Dan moet je ook wel zorgen dat je de goede beelden en een goede vorm hebt. De huidige Kuip is een loodrecht stadion, die nieuwe is enorm hightech. Dat past niet in de stad en bij de club. Het moet een no-nonsense ontwerp zijn, dat niet zo shiny is. Dat past veel meer bij de Rotterdamse cultuur. Ik had het krachtiger gevonden als de architectuur zo overtuigend was dat iedereen voor was. Maar dat wow-gevoel heeft nooit iemand gehad.”

Het vervangen van De Kuip is bovendien, misschien wel het meest van alles, een gevoelskwestie. Er zou een icoon aan de Maas gebouwd worden (wat te duur was, dus niet doorging) en dat schoot supporters in het verkeerde keelgat. Alsof de Kuip geen icoon is.

#Kuip is nog altijd trending

Twitter avatar Feyenoorder_ Melany Heee de kuip blijft whoehoe
Twitter avatar Joey_Driessen Joey Hopelijk dat ze de kuip mooi gaan renoveren
Twitter avatar fr_meme Feyenoord Meme Feyenoord = De Kuip. De Kuip = Feyenoord. Voor Altijd Samen #YNWA
Twitter avatar pjgeerlof PJ Geerlof @FKRotterdam Supporters die blij zijn dat De Kuip blijft zijn dus ook blij dat we altijd 3e of 4e zullen blijven. Emotie boven verstand!
Twitter avatar My_Feyenoord My_Feyenoord Geen nieuw stadion maar ook geen kuip. Huurcontract is opgezegd. Dus dat wordt voetballen op een veldje in de wijk.
Twitter avatar Michaelfcg050 Michael vd Heide Ik ben van mening dat feyenoord zo een grotere achterstand gaat krijgen qua begroting, maar de kuip is wel het voetbalstadion van Nederland.
Twitter avatar Michaelfcg050 Michael vd Heide @FRkoendokter noujaa groter stadion betekent sws extra inkomsten! Ook al speel je tegen de pelikanen, het legioen zit er wel.
Twitter avatar Roy__010 Roy Gelukkig komt de nieuwe kuip er niet

Deze week begin andere plannen nieuw stadion

Algemeen directeur Eric Gudde van Feyenoord en Jan van Merwijk van het stadion hebben inmiddels gezegd hun functie niet neer te leggen. Nog deze week begint Feyenoord met het maken van nieuwe plannen voor een nieuw stadion. Guis heeft daar wel een suggestie voor:

“Mijn voorstel zou zijn: schrijf een grote architectuurprijs uit onder Nederlandse bureaus. Dan gaat het meer leven en zijn mensen er meer bij betrokken.”