beeldende kunst

Kröller-Müller 75 jaar

Zaterdag 13 juli bestaat het Kröller-Müller Museum 75 jaar. Op deze datum gaat het jubileumjaar van start met de tentoonstelling Top 75, waarvoor het museum 75 topstukken uit de eigen collectie selecteert. Met werken van Carl Andre, Constantin Brancusi, Paul Cézanne, Gilbert & George, Vincent van Gogh, Donald Judd, Piet Mondriaan, Bruce Nauman, Pablo Picasso en vele anderen. De dag van de opening eindigt met een Zwoele Zomeravond met optredens van slagwerkensemble Davai Perkusion, Compagnie Woest en singer-songwriter Rogier Pelgrim.

13 juli t/m 17 november. Kröller-Müller Museum, Otterlo. www.kmm.nl

Escher en de islam

Het Escherpaleis in Den Haag en het Tropenmuseum in Amsterdam brengen samen een vergelijking tussen de islamitische kunst en het werk van M.C. Escher. Bij de tentoonstelling Escher & Schatten uit de islam in Den Haag ligt het zwaartepunt op de grafiek met wereldberoemde prenten zoals de Metamorphose-serie, Dag en Nacht en Reptielen en een groot bruikleen uit de vermaarde Islamica-collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Op de tentoonstelling Escher meets Islamic Art in het Tropenmuseum zijn vooral studies en zelfstandige vlakvuloefeningen te zien. Dit werk wordt gecombineerd met topstukken uit de islamitische kunst uit de collectie van het Victoria & Albert Museum in Londen.

12 juli t/m 3 november. Escher in Het Paleis, Den Haag. www.escherinhetpaleis.nl, en in het Tropenmuseum, Amsterdam. www.tropenmuseum.nl

Coda black

Voor de tentoonstelling Black selecteerde museum Coda in Apeldoorn zeven hedendaagse kunstenaars die vanuit een beperkt kleurenpalet vorm en inhoud willen geven aan de wereld waarin ze leven: Witho Worms, Joan van Barneveld, Silvia B., Dirk Braeckman, Natasja Kensmil, Folkert de Jong en Raquel Maulwurf. De kleur zwart speelt een belangrijke rol in hun werk. Met deze beperking van kleur krijgt materiaalgebruik een grotere rol in het werk van de kunstenaars.

t/m 13 oktober. Coda, Apeldoorn. www.coda-apeldoorn.nl

Phillip Toledano

De Noorderlicht Fotogalerie toont deze zomer hoogtepunten uit het oeuvre van de jonge fotograaf en beeldend kunstenaar Phillip Toledano. Met onder andere de serie fotoportretten A New Kind of Beauty, maar ook met schilderijen, installaties en sculpturen van zijn hand.

6 juli t/m 25 augustus. Noorderlicht, Groningen. www.noorderlicht.com