A’dam richt camera op probleemgezin

De gemeente Amsterdam plaatst begin volgende week een camera in de straat van een gezin dat voor overlast zorgt. De ingreep maakt deel uit van de zogenoemde ‘treiteraanpak’, die begin dit jaar in Amsterdam is ingevoerd. „Het gaat om een zware, maar noodzakelijke maatregel”, zegt een woordvoerster van de gemeente.

Het gezin in Amsterdam-Noord zorgt al jaren voor overlast. Het heeft zich volgens de gemeente schuldig gemaakt aan onder meer afpersing, beroving, heling en diefstal. „Veel buurtgenoten durven niet met vakantie”, aldus de woordvoerster. „Zeven hulpverleners worden bedreigd. Vier lopen met een alarmkastje rond, waarmee zij de politie kunnen waarschuwen.”

De woningbouwvereniging die een flat aan het gezin verhuurt, is naar de rechter gestapt om het gezin te laten verwijderen. Omdat het nog twee maanden kan duren voordat de rechter uitspraak doet, heeft de gemeente besloten een camera in de straat te plaatsen. „Zo worden bewoners voorlopig beschermd”, aldus de woordvoerster. Eerder liet de woningbouwvereniging al drie camera’s plaatsen in het trappenhuis.

Op de lokale tv-zender AT5 ontkenden twee gezinsleden dat zij overlast veroorzaken. „Wij worden getreiterd door de gemeente”, zei een van hen. „Misschien omdat wij uit een Roma-familie komen. Dat wordt waarschijnlijk niet geaccepteerd.” Om te bewijzen dat hij zijn omgeving niet intimideert, zwaaide hij uitbundig naar een buurman die langs fietste.

In het kader van de treiteraanpak selecteerde de gemeente Amsterdam tien probleemgezinnen. Hulpverleners, buurtregisseurs en woningcoöperaties werken samen om overlast tegen te gaan. „Het gaat om een aanpak op maat”, zegt de woordvoerster. „Niet in alle gevallen worden camera’s opgehangen.”