Aanklacht tegen Karadzic hersteld

Karadzic in de rechtszaal in Den Haag in oktober. Foto EPA / Robin van Lonkhuijsen

De beroepskamer van het Joegoslaviëtribunaal heeft een aanklacht wegens genocide tegen Radovan Karadzic hersteld. De voormalige Bosnisch-Servische leider werd vorig jaar juni op één punt vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar de aanklagers in het proces gingen tegen die beslissing in beroep.

De rechters van het tribunaal lieten vorig jaar weten dat er onvoldoende bewijs was dat een Servische campagne van moorden en deportaties in het begin van de oorlog in 1992 neerkwam op genocide. De aanklagers vroegen beroep aan op grond van ‘juridische en feitelijke onjuistheden’.

Rechter Theodor Meron zei vandaag dat de beroepskamer van mening is dat het beschikbare bewijsmateriaal ‘kan aantonen dat Karadzic genocidale intenties had’.

Het tribunaal handhaafde vorig jaar wel tien andere aanklachten tegen Karadzic, waaronder een aanklacht wegens genocide in verband met de moord op achtduizend mannelijke moslims in 1995 in Srebrenica. (Novum)