Wat je eet, wordt gefilmd en onderzocht

Sfeer

Het Restaurant van de Toekomst lijkt een gewone kantine van cateraar Sodexo, maar is dat niet. Er wordt hier namelijk elke dag onderzoek gedaan naar wat mensen eten, hoe ze eten en waarom ze eten wat ze eten. Het researchcentrum van Wageningen UR Food & Biobased Research voert er onderzoeken uit in opdracht van talloze voedselproducenten, veelal met als doel mensen aan gezonder en duurzamer eten te krijgen. Dat gebeurt door de kantineconsumenten te filmen, maar ook in de laboratoria boven het restaurant. Hier wordt de smaakbeleving van proefpersonen getest, met hersenscans, elektroden en bijzondere apparaten, zoals een kauwsimulator en een geursimulator.

Op het moment dat wij er komen lunchen is er „mogelijk” een onderzoek gaande over het zoutgehalte in brood. Onze Italiaanse bol met rauwe ham lijkt op zich niet speciaal zout of flauw; wel is hij aan de droge kant. Daarom scheppen we er wat gegrilde paprika’s op. Een oké lunch, maar voor 7,39 euro verwacht je iets meer.

Reacties

„Het eten is hier uitstekend”, vindt René, universitair docent moleculaire biologie. „En dat er onderzoek gedaan wordt, dat vergeet je. Het enige onhandige vind ik het zelf-afrekensysteem, dat zorgt voor rijen. Als dat is hoe het in de Toekomst gaat...” Onderzoeker Martin vond het onderzoeksrestaurant eerst maar niks: „Het gaat niemand iets aan wat ik eet! Ik liep daarom speciaal naar een andere kantine op de campus. Maar nu ben ik wel aan het idee gewend en ga ik gewoon hierheen.” Zijn collega Maria-João: „Ze verzamelen zóveel gegevens, ik voel me daardoor niet echt bekeken. En ik neem toch altijd hetzelfde: soep en salade.”

Wat is de beste bedrijfskantine van Nederland? Meld kanshebbers aan via werk@nrc.nl

    • Cecile Elffers