Wat bankiers stiekem in de lift zeggen

Grove uitspraken van bankiers van Goldman Sachs zijn voor iedereen publiek. Er was al een tv-serie van, nu volgt ook een boek.

Ze zijn geldbelust, vrouwonvriendelijk en discriminerend. Zo komen de zakenbankiers van Goldman Sachs er althans uit op de Twitter-pagina Goldman Sachs Elevator Gossip. Daarop staan, voor iedereen toegankelijk, dagelijks nieuwe uitspraken van bankiers, gehoord in de wandelgangen van Wall Street.

Goldman Sachs, één van de grootste en oudste zakenbanken ter wereld, is het walhalla voor jonge ambitieuze bankiers en kwam als één van de weinige grote banken financieel ongeschonden uit de financiële crisis – wist er zelfs aan te verdíénen. Tegelijkertijd heeft de bank met een imagoprobleem: het geldt als een bolwerk van graaiende, snelle jongens die rijk worden ten koste van anderen. De dagelijkse stroom ‘liftcitaten’ helpt daarbij niet. „Homoseksualiteit is dubbel voordelig: het haalt knappe mannen én lelijke vrouwen van de markt.” Of: „Ik zou zo met iemand trouwen om het geld. En ik héb al geld.”

De inmiddels ruim duizend gepubliceerde uitspraken voeden de publieke verontwaardiging over bankiers en consorten. Maar ondertussen is het natuurlijk ook lekker: stiekem meegluren in een normaal zo hermetisch gesloten bolwerk.

De Twitter-pagina is een hit in Amerika. @GSElevator heeft bijna een half miljoen volgers en krijgt er dagelijks nieuwe bij. Serieuze media als The New York Times en de Financial Times publiceerden interviews met de geheimzinnige twitteraar – naar eigen zeggen een jonge Goldman Sachs-bankier. Televisiezender CNBC maakte een comedyserie op basis van de liftcitaten: The Puppets Can Hear You. Nu schrijft de anonieme twitteraar een boek over de kantoorcultuur op Wall Street, vertelt hij per e-mail tegen deze krant.

In eerste instantie dienden de tweets vooral ter vermaak. Hij schatte in dat het publiek „alle gekke dingen die bankiers zeggen” shockerend en vermakelijk zou vinden. Nu realiseert hij zich dat hij „een gevoelige zenuw heeft geraakt”.

In Amerikaanse media wordt hevig gespeculeerd over zijn identiteit en de echtheid van de citaten. Zouden die mensen écht zo praten? Het moet wel verzonnen zijn, luidt de kritiek. Die twitteraar is een fantast met humor.

Per e-mail laat @GSElevator weten dat hij echt bij Goldman Sachs werkt – we moeten zelf maar weten of we dat geloven. Verse citaten ontvangt hij dagelijks per e-mail. Een selectie belandt op Twitter. „Sommige heb ik zelf gehoord, andere komen van een klein groepje mensen die ik ken en vertrouw.”

Ook bij Goldman Sachs wordt gespeculeerd wie toch die lekkende collega is. Het is een „populair raadspelletje”, zegt een woordvoerder tegen Amerikaanse media. Ze zijn er nog niet uit. Maar de liftconversaties zijn er volgens de woordvoerder wel saaier op geworden. Milde angst om geciteerd te worden is er ook. „Dit kan maar beter niet op Twitter belanden”, hoort @GSElevator zijn collega’s zeggen. Verdenkingen in zijn richting zijn er overigens wel, maar hij blijft wijselijk ontkennen.

Voorlopig blijft de Twitter-pagina in de lucht. „Zo lang het relevant is ga ik door”, zegt hij. En moeten de bankiers dus op hun woorden letten.

    • Teri van der Heijden