Verdachte bomaanslag Boston ontkent alle dertig aanklachten

Rechtbanktekening van de 19-jarige verdachte van de bomaanslag in Boston, Dzhokhar Tsarnaev. Hij verscheen vandaag in de rechtbank met een arm in het gips een een gezwollen oog en wang. Foto AP/Margaret Small

De verdachte van de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston, Dzokhar Tsarnaev, ontkent alle dertig aanklachten tegen hem van de openbaar aanklagers, zo schrijft persbureau Reuters. Tsarnaev is vanavond voorgeleid aan de rechter, en verscheen in de rechtszaal met een arm in het gips en een opgezwollen gezicht. Wat daarvan de oorzaak is, is onbekend.

Veel van de aanklachten kunnen resulteren in een levenslange gevangenisstraf, en zelfs in de doodstraf. Tsarnaev (19) is onder meer aangeklaagd wegens het gebruik van massavernietigingswapens met dodelijke slachtoffers als gevolg. De Amerikaanse aanklagers hebben nog niet besloten of ze de doodstraf willen eisen tegen de verdachte.

Drie doden, 260 gewonden

Tsarnajev wordt ervan verdacht samen met zijn oudere broer, Tamerlan, twee bommen te hebben geplaatst bij de finish van de marathon in Boston op 15 april. Drie mensen kwamen hierbij om het leven, meer dan 260 mensen raakten gewond. De broers waren na de aanslag nog enkele dagen voortvluchtig. Tamerlan werd drie dagen later doodgeschoten door de politie. Dzokhar werd uiteindelijk 19 april gearresteerd.

Onder de dertig aanklachten is ook één wegens moord op politieman Sean Collier. Tsarnaev en zijn overleden broer Tamerlan zouden Collier een paar dagen na de aanslag hebben doodgeschoten. De oudere broer, Tamerlan, werd gedood tijdens een schietpartij met de politie bij een arrestatiepoging.

‘Aanslag wegens geweld tegen onschuldige moslims’

De broers pleegden de aanslagen om het volgens hen zinloze geweld van de Verenigde Staten tegen onschuldige moslims te wreken. De Amerikaanse openbare aanklager stelt dat zeventien van de dertig aanklachten kunnen leiden tot levenslange gevangenisstraf of de doodstraf.

Tsarnaev wordt niet als vijandelijke strijder vervolgd en hij wordt daarom niet voor een militair tribunaal berecht. Hij behoudt de rechten die hij als Amerikaans staatsburger bezit. Dat hij wel in aanmerking komt voor de doodstraf, komt doordat dat hij voor een federale rechtbank moet verschijnen. In de staat Massachusetts, waar Boston ligt, is de doodstraf afgeschaft.

    • Annemarie Coevert