Uitgelicht

Film

Rendition (Gavin Hood, 2007, VS). In Amerika neergesabelde thriller laat niet onberoerd. De Egyptisch-Amerikaanse man van Reese Witherspoon verdwijnt spoorloos. De CIA heeft hem opgepakt en laten verdwijnen naar een bevriende natie in het Midden-Oosten waar men het minder nauw neemt met de rechten van verdachten. Witherspoon stuit in Washington op politiek opportunisme en de oorlogslogica van neoconservatieve terreurbestrijder Meryl Streep. RTL8, 20.30-23.00u.

La dentellière (Claude Goretta, 1977, F/CH). Isabelle Huppert excelleert als het introverte Parijse kapstertje Pomme dat ten onder gaat in het intellectuele studentenmilieu van geliefde Yves Beneyton. Goretta’s fijnzinnige, verstilde studie naar relationele communicatiestoornissen werd onverwacht kassucces.Arte, 21.55-23.40u.

Amazones (Esmé Lammers, 2004, NL). Door kritiek en publiek ondergewaardeerde, vrijgevochten misdaadkomedie was voor hetzelfde geld een hit geworden en uitgegroeid tot een essentiële beschrijving van de Nederlandse samenleving. Vier vrouwen uit Breda-Noord besluiten om sterk uiteenlopende redenen samen een bank te beroven. Prikkelend tegendraadse cast: Monique van de Ven, Monic Hendrickx, Georgina Verbaan en Susan Visser. Ned.3, 22.15-23.55u.

Informatief

Horizon: The Truth about Personality. Michael Mosley inventariseert recent wetenschappelijk inzicht over de manier waarop onze persoonlijkheid ontstaat en of die veranderd kan worden. Journalist, arts en televisiepresentator Mosley (1957), een pessimist, laat zich informeren over de laatste stand van zaken in genetica en neurowetenschap en probeert twee technieken om dit aspect van zijn karakter te veranderen. BBC 2, 22.00-23.00u.

Hart van Nederland Special: Yolande’s Missie. Yolande Kleiss overkwam het onvoorstelbare: ze verloor haar dochter Nienke. Op 22 juni 2000 werd Nienke samen met haar vriendje aangevallen in het Beatrixpark in Schiedam. Maikel overleefde; Nienke niet. Pas na vier jaar werd de dader gepakt. Yolande besloot zich in te zetten voor de komst van de familierechercheur bij de politie. Die functie is nu gemeengoed, maar stond destijds nog in de kinderschoenen. Kleiss vertelt over haar missie. SBS 6, 23.30-00.05u.

Balkan Spirit. De rest van Europa ziet de Balkan voornamelijk als een regio waar louter haat en vijandschap heersen. Maar de Balkan bruist ook van een ongekend verscheiden en radicale creativiteit. Waar komt al die frisse energie vandaan? Filmmaker Hermann Vaske en filosoof Slavoj Zizek vragen het aan onder anderen Marina Abramovic, muzikanten Goran Bregovic, Marko Markovic en Murat Ertel en filmmakers Jasmila Zbanic, Emir Kusturica, Catalin Mitulescu en Nikola Ljuca. Arte, 23.40-00.40u.