ze moeten me opfokken

Laurens ten Dam zette vandaag een sterke prestatie neer in de tijdrit. Hij reed harder dan ooit en behield een goede positie in het klassement.

Laurens ten Dam in de tijdrit met op de achtergrond Mont Saint-Michel. Foto ANP / Bas Czerwinski

Laurens ten Dam van Belkin houdt iedere rit in de Tour de France bij op Strava. Op nrc.nl geeft hij dagelijks een reactie op zijn gereden koers.

[strava]http://app.strava.com/activities/66156514[/strava]

Laurens ten Dam zette vandaag een sterke prestatie neer in de tijdrit. Hij eindigde op de 22ste plek, 2:32 minuut achter winnaar Tony Martin. In het algemeen klassement wordt hij slechts door Contador en Kreuziger gepasseerd en staat nu op de zesde plek.

Ten Dam is tevreden over zijn tijdrit.

“In het begin blies ik mezelf iets op, later kon ik herstellen en volle bak naar de finish.”

Tijdens de tijdrit werd Ten Dam op de hoogte gehouden van zijn tijden en tegenstanders.

“Ik wil me niet te veel met de anderen bezighouden en me vooral bij mijn eigen prestatie houden. Ik heb het liefst dat ze me vanuit de volgauto een beetje opfokken tijdens de rit. Ik hoorde wel dat ik sneller reed dan Fuglsang en Rodriguez, en ook dat Contador iets sneller was dan ik.”

Op Strava staat ook de opwarming, dus een goede indicatie van de gemiddelde snelheid geeft het niet. Die was tijdens de rit 50,7 kilometer per uur, laat Ten Dam weten. Hij had een extra groot voorblad (56) op zijn fiets laten zetten.

“We hadden wind mee en het ging uiteindelijk een beetje bergaf. Daarom kon ik op een groot verzet rijden.”

Hartslag (rood) en snelheid (blauw) tijdens de opwarming en de tijdrit vandaag. Foto Strava

Bekijk hier de reactie die Laurens ten Dam na zijn rit aan de NOS gaf.

Laurens ten Dam (1980) rijdt voor team Belkin (hij begon dit jaar als meesterknecht voor Bauke Mollema, maar mag nu voor zijn eigen klassement gaan), woont in Maastricht en is de trotse eigenaar van een Chevy-bus. Hij probeert iedere dag zijn rit op Strava te zetten. Soms lukt dat niet, als er bijvoorbeeld geen internet is in het hotel. Dan zullen de gegevens van de rit zodra die beschikbaar zijn met terugwerkende kracht op nrc.nl worden geplaatst, eventueel zonder reactie.

Strava
Met Strava wordt, met behulp van een GPS-apparaat, de snelheid en locatie van de renner bijgehouden. Deze informatie wordt vervolgens op een kaart gezet samen met belangrijke informatie zoals snelheid en hoogte. Daarmee kan de inspanning van de renner worden benaderd. Benaderd, omdat ook andere factoren zoals wind en juist afscherming in het peloton bepalend zijn voor de werkelijke inspanning.

Op Strava is meer informatie te zien, ingelogde gebruikers zien ook de wattages en de snelheid op het traject.

    • Alex van der Hulst