Tony Martin superieur - tijdwinst Froome, Mollema handhaaft knap in klassement

Tony Martin tijdens zijn rit. Foto AFP / Jeff Pachoud

De Duitser Tony Martin (Omega Pharma-Quick-Step) heeft de individuele tijdrit gewonnen. Froome eindigde tweede en Thomas de Gendt derde. De Nederlanders hebben stand gehouden in het algemeen klassement.

Belkin-renner Bauke Mollema, die elfde werd in de tijdrit, liep zeven seconden in op Alejandro Valverde. De Nederlander blijft derde in het eindklassement. Mollema was niet de beste Nederlander. Argos-renner Tom Dumoulin gaf een minuut en 45 seconden toe op winnaar Martin en werd negende. Laurens ten Dam steeg net als Mollema boven zichzelf uit in de race tegen de klok. Hij handhaafde zich weliswaar in de top van het klassement, maar werd wel ingehaald door Roman Kreuziger en Alberto Contador. De Nederlander daalt van de vierde naar de zesde stek.

Martin zette een tijd neer van 36.29 minuten. Chris Froome van Team Sky was bijna twaalf seconden langzamer en werd tweede. De geletruidrager breidde zijn voorsprong op de concurrentie uit.

Froome heeft na de elfde etappe 3 minuten en 25 seconden voorsprong op Valverde. Mollema staat daar twaalf seconden achter. De Pool Michal Kwiatkowski nam door een knappe tijdrit de witte trui van het jongerenklassement over van Nairo Quintana.

‘Ontzettend knappe prestatie Nederlanders’

Onze Tourredacteur ter plaatse, Derk Walters, in een reactie:

“Mollema en Ten Dam zijn geen tijdritspecialisten, maar ze hebben hebben het uitstekend gedaan. Mollema die zijn derde plek in het klassement behoudt én een paar tellen inloopt op Valverde en Contador; dan doe je het het echt heel goed. Dat Froome niet te pakken was, wisten we eigenlijk al wel op voorhand.

“En Tony Martin had als wereldkampioen tijdrijden natuurlijk een eer hoog te houden. Hij zette een wereldprestatie neer. Naast Froome kwam niemand bij hem in de buurt. Nadat hij over de streep kwam, heeft hij minutenlang op de grond gelegen met een natte handdoek in zijn gezicht. Hij heeft alles gegeven.”

“Ten Dam heeft er ook alles uitgehaald. Hij was behoorlijk uitgeput na zijn rit. Aan Mollema merk je eigenlijk nooit wat. Die is altijd aanspreekbaar, op een toon alsof je ‘m bij de bakker tegenkomt. Verder maakte Tom Dumoulin vandaag indruk als beste Nederlander op de negende plaats. Ontzettend knappe prestatie voor deze 22-jarige renner.”

‘Klassement dicht op elkaar - spanning en sensatie’

Walters:

“Froome heeft vandaag flink wat afstand genomen van de concurrentie. Maar de andere klassementsrenners zitten aardig dicht bij elkaar. Dat belooft wat voor de bergen. Spanning en sensatie!”

Uitslag tijdrit
1. Tony Martin (Omega Pharma-Quick Step) in 36m29s
2. Chris Froome (Team Sky) op 12s
3. Thomas de Gendt (Vacansoleil-DCM) op 1m01s
4. Richie Porte (Team Sky) op 1m21s
5. Michal Kwiatkowski (Omega Pharma-Quick Step) op 1m31s

Algemeen klassement
1. Chris Froome (Groot-Brittanië/Team Sky) in 42u29m24s
2. Alejandro Valverde (Spanje/Movistar) op 3m25s
3. Bauke Mollema (Nederland/Belkin) op 3m37s
4. Alberto Contador (Spanje/Saxo-Tinkoff Bank) op 3m54s
5. Roman Kreuziger (Tsjechië/Saxo-Tinkoff Bank) op 3m57s
6. Laurens ten Dam (Nederland/Belkin) op 4m10s

Reactie Mollema:

Reactie Ten Dam:

Rit van Froome:

Reactie Froome:

Martin na zege:


Etappekaart via Cycling the Alps

Morgen sprintetappe

Morgen staat er een vlakke etappe op het programma. Dat wordt er eentje voor de sprinters. Nog een paar dagen en dan komen de bergen weer in zicht.

    • Marije Willems