Vooruitblik op North Sea Jazz: E.S.T. Symphony, Yuri Honing en Hermeto Pascoal

Diana Krall Foto EPA/Sebastian Kahnert

Hoe maak je een keuze uit het overstelpende aanbod van ruim honderdvijftig optredens op het gebied van jazz, soul, pop en world? Dit zijn de jazzshows waar redacteur Amanda Kuyper naar uitkijkt.

Het is het telefoontje dat je vreest als festivalorganisatie: de grote jazzlegende zegt zijn optreden af.

Paniek. Spoedoverleg op de festivalburelen van North Sea Jazz. Affiches zijn gemaakt, kaarten worden op zijn grote naam verkocht. Wie gaat het gat vullen? Wie zijn er beschikbaar? Eerste check: hoe staat het met zijn gezondheid? In het geval van de grote tenorsaxofonist Sonny Rollins – 83 jaar inmiddels, icoon van een gouden tijdperk van de jazz en met zijn wilde wit-grijze haardos en zonnebril verreweg de coolste jazzmusicus die er is – is het een situatie om bezorgd over te zijn. Sinds begin dit jaar kampt hij met ademhalingsproblemen en staat hij onder doktersbehandeling. Concerten werden toen afgelast. Alles werd in werking gesteld om voor een grote zomertournee volledig hersteld te zijn. Maar dat is helaas niet gelukt, liet hij weten op zijn site. “I’m still not in condition to perform.”

Luister naar de tiplijst van Amanda Kuyper op Spotify

Wat een gemis, het ontbreken van Sonny. Zo’n groot intuïtief speler die op het festival in 2010 nog op verbazingwekkende wijze vlamde. Het muzikale verhaal dat hij deelde met het publiek had weinig met ouderdom te maken: zonder remmingen, en vaak met een gebalde vuist een grommend, fantasievol betoog in lange halen. Maar het houdt een keer op. Zou het de laatste keer geweest zijn? We fluisteren het voorlopig maar.

De annulering van een andere bebopgrootheid die we nog graag in actie zagen komen, pianist McCoy Tyner (74) voor wie jazz ook een voortdurend experiment blijft, had een meer economische reden: de crisis. In de zuidelijke landen wordt die sterk gevoeld en dat heeft ook zijn uitwerking op de festivals. Andere promotors zeiden Tyners concerten af waardoor zijn optreden op North Sea Jazz niet gehandhaafd kon blijven. Zonde.

Niet om gezondheidsredenen dus, maar let’s face it, het einde van een jazzgeneratie die zijn wortels in de jazz in de jaren veertig en vijftig heeft, is nabij. De jazz verandert, en wordt voorgezet door een jongere generatie voor wie bop/mainstream jazz een belangrijke basis is, maar die veel meer experimenteert in vorm. Herbie Hancock, op het festival met het Metropole Orkest, en pianist Chick Corea, met een stevige band vol jongere jazzcats, zijn daar voortrekkers van. Fijne neobopartiesten zijn gitarist Kurt Rosenwinkel, saxofonist Branford Marsalis en drummer Willie Jones III.

Natuurlijk blijft er genoeg over om verlangend naar uit te kijken met ruim 150 acts in drie dagen – een gekmakende muziekcarrousel. Bijzonder wordt de E.S.T. Symphony, een orkestrale bewerking van de muziek van de te vroeg gestorven Zweedse pianist Esbjörn Svensson. Vijf jaar na zijn tragische duikongeluk zijn de composities van zijn E.S.T-trio gearrangeerd voor een groot orkest, met als gastsaxofonist Yuri Honing.

Benieuwd hoe de avond van de eigenzinnige jazzgeest Steve Coleman zal verlopen. Als curator selecteerde hij verwante geesten. De komst van jazz-zangeres Diana Krall, tegenwoordig bevrijd uit het keurslijf van keurige jazzklassiekers en zachte bossanova’s, is blij stemmend. Evenals het optreden van de vooraanstaand componist en multi-instrumentalist Hermeto Pascoal. En dan is er nog de grote stroom twintigers in de jazz, in thema’s als New Urban Jazz, die de jazz weer een nieuwe richting op duwen met een heerlijk eigentijdse aanpak.

Lees ook de tips voor de NSJ pop- en soulroute.

    • Amanda Kuyper