Gokkers zitten achter bedreigingen tennisser Haase

Robin Haase op de tennisbaan. Foto Reuters/Paul Vreeker

De Nederlandse tennisser Robin Haase wordt via sociale media en mail regelmatig bedreigd en uitgescholden. Het gaat daarbij om gokkers, die geld verliezen als Haase tegen hun voorspellingen in wint of verliest. Spelersvakbond ATP heeft iemand aangesteld om alle bedreigingen te onderzoeken, meldt De Volkskrant vandaag.

Haase is naar eigen zeggen zo’n dertig keer met de dood bedreigd. Nadat hij vorige maand een finale verloor in Italië, kreeg hij het volgende bericht:

“Motherfucker. ik heb veel geld door je verloren, omdat jij je partij hebt verkocht. Ik maak je af.”

Haase reageert:

“Hij had me ook al bedreigd na de eerste ronde, toen ik blijkbaar niet had mogen winnen. Je zult de gek treffen die al zijn geld is verloren door jouw nederlaag of overwinning. Dan wordt het heftig.”

Robin Haase, op dit moment op plaats 59 tweede Nederlander op de ATP-ranking, is op verzoek van zijn sponsors actief op Facebook en Twitter. Hij heeft veel volgers, maar het gebrek aan diepgang en het vele schelden zitten hem dwars. Op Facebook kreeg hij te horen:

“Je bent een echte klootzak Robin, wanneer je moet winnen, verlies je door je kutkarakter en wanneer je moet verliezen, ga je ineens winnen. Ik hoop dat je nooit meer een toernooi wint.”

In vergelijking met andere verwensingen is bovenstaand citaat nog mild. Zo kreeg hij ook te horen, vertaald uit het Engels:

“Pas op, ik zal er zijn op je volgende toernooi en dan snijd ik je keel door. Ik vermoord je. Kijk over je schouder, je zult nooit meer veilig zijn als ik naar Nederland kom.”

Haase wordt niet beveiligd. Als Haase in het vervolg wordt bedreigd, zal hij dat doorgeven aan de ATP. Een voormalig werknemer van een geheime dienst zal de mails en berichten onderzoeken. Haase:

“Mocht het om een gokker gaan, dan zorgt de ATP ervoor dat hij wordt verbannen uit het gokcircuit.”

    • Alex van der Hulst