Irak wil nog niet meewerken aan gedwongen terugkeer asielzoekers

De uitgeprocedeerde asielzoekers Younis Omar (32)(l.) en Allaa Aldullaimi (34) uit Irak in de Amsterdamse vluchtkerk in maart van dit jaar. Omar verblijft inmiddels al twaalf jaar in Nederland, Aldullaimi komt uit Bagdad en is vijf jaar in Nederland.
De uitgeprocedeerde asielzoekers Younis Omar (32)(l.) en Allaa Aldullaimi (34) uit Irak in de Amsterdamse vluchtkerk in maart van dit jaar. Omar verblijft inmiddels al twaalf jaar in Nederland, Aldullaimi komt uit Bagdad en is vijf jaar in Nederland. Foto ANP / Erik van 't Woud

Irak werkt nog niet mee aan de gedwongen terugkeer van vluchtelingen uit Nederland. Staatssecretaris Teeven zegt dat tegen de NOS na gesprekken met Iraakse collega’s tijdens een bezoek aan Bagdad en Erbil. Er is op dit moment alleen bereidheid om ‘op zeer voorzichtige schaal” medewerking te verlenen.

Vorig jaar voerde minister Leers al gesprekken met de Iraakse collega Duski over de terugkeer van vluchtelingen. Daar kwamen geen concrete afspraken uit voort, hoewel Nederland in ruil voor de medewerking vijf miljoen euro aan ontwikkelingshulp beloofde. Irak wil alleen maar vluchtelingen accepteren die vrijwillig terugkeren.

Tegen de NOS spreekt Teeven van het “opnieuw opstarten van een dialoog”.

“Het zijn intensieve gesprekken geweest, want niet iedereen in Irak is hier bij voorhand enthousiast over. Het is een kwestie van een lange adem en er zijn nog veel hindernissen te nemen de komende tijd, maar er is wel de bereidheid om op zeer voorzichtige schaal medewerking te verlenen.”

Die voorzichtige medewerking gaat vooral over de afspraak dat Irak uitgeprocedeerde Irakezen in Nederland gaat proberen te stimuleren om zelfstandig terug te keren.

Luister hier naar het gesprek met Teeven.