Superman in Koerdistan

Bekas. Regie: Karzan Kader. Met: Zamand Taha, Sarwar Fazil. In: 2 bioscopen.

Alle ouders die deze zomer wegens leeftijdsrestricties met hun kinderen niet de nieuwste Superman Man of Steel inkwamen, kunnen nu uitwijken naar Bekas. Superman speelt er een hoofdrol in, al is hij niet te zien.

De Zweeds/Iraakse film gaat over de verweesde broertjes Dana en Zana die in het Koerdistan van de jaren negentig – Saddam is nog niet gevallen – beslist Superman willen zien. En als dat niet in de rondreizende bioscoop kan dan gaan ze naar Amerika.

Regisseur Karzan Kader, die zelf rond die tijd van Koerdistan naar Zweden vluchtte, volgt het beproefde recept van de Scandinavische kinderfilm: serieuze problemen zonder volwassenen om de verantwoordelijkheid te nemen. En toch is het ook een beetje Pippi Langkous: de kinderen zijn zo enthousiast, vindingrijk en energiek dat je geen moment hoeft te twijfelen of ze het redden.

    • Dana Linssen