Stel, we trekken de stop uit de oceaan. Wat gebeurt er dan met de aarde?

Stel dat we een afvoer creëren in het diepste punt van de oceaan met een diameter van tien meter, wat zou er dan gebeuren? De zeespiegel begint langzaam te dalen, er ontstaan nieuwe eilanden en verrassend genoeg is Nederland al relatief snel het grootse land van Europa.

Beeld what-if.xkcd.com

Stel dat we een afvoer creëren in het diepste punt van de oceaan met een diameter van twintig meter, wat zou er dan gebeuren? De zeespiegel begint langzaam te dalen, er ontstaan nieuwe eilanden en verrassend genoeg is Nederland al relatief snel het grootse land van Europa.

De voorspelling van deze denkbeeldige situatie is afkomstig van de site What If, waarop wekelijks een antwoord wordt gegeven op creatieve hypothetische vragen van bezoekers door de Amerikaan Randall Munroe, die eerder op onze site verscheen dankzij zijn webstrips. Deze week wordt op What If uitvoerig beschreven wat er met de aarde zou gebeuren als er een opening in de oceaan wordt aangebracht op het allerdiepste punt van de oceaan, dat ten noorden van Papoea-Nieuw-Guinea en ten oosten van de Filipijnen ligt.

Een diameter van twintig meter lijkt heel wat, maar de oceaan is dermate groot en diep dat het water in eerste instantie amper een centimeter per dag daalt. Het zou honderdduizenden jaren duren voordat het waterpeil een dieptepunt bereikt. Maar toch, langzaam maar zeker zou de zeespiegel dalen en de wereldkaart van vorm veranderen. Hoe precies is niet te voorspellen, maar de tekeningen die bij het verhaal zijn gemaakt tonen een benadering die volgens de auteur waarschijnlijk niet veel afwijkt van het resultaat van een dergelijke zogenaamde afvoerput.

Nederland wordt langzaam het grootste land van het continent

Na een daling van ongeveer honderd meter zijn onze dijken overbodig geworden, want Nederland ligt niet langer onder de zeespiegel en begint langzaam uit te breiden naar het noorden. Als de zee tweehonderd meter is gezakt is ons land op magische wijze zelfs het grootste land van Europa geworden volgens What If, en dankzij een soort sneeuwbaleffect is dit slechts het begin van de uitbreiding, zo zal blijken

Zodra de zeespiegel vijfhonderd meter is gedaald verbindt Japan Korea en Rusland aan elkaar, ontstaan er nieuwe eilanden bij Nieuw-Zeeland en ondertussen blijft Nederland maar groeien. Na een daling van in totaal een kilometer breiden we zelfs uit in de richting van Noord-Amerika en ook Nieuw Zeeland is opnieuw een flink stuk groter geworden. Tegen die tijd is de Noordelijke IJszee helemaal omringd door land waardoor het water niet langer zakt. Dat geldt na een daling van in totaal twee kilometer ook voor de Caribische Zee en de Golf van Mexico.

De zeespiegel is hier twee kilometer gedaald, Nederland breidt uit in de richting van Noord-Amerika en Nieuw-Zeeland is onherkenbaar geworden. Beeld what-if.xkcd.com

We nemen een flinke sprong in de tijd en bekijken de aarde als de zeespiegel meer dan vijf kilometer lager ligt en geen enkele oceaan nog verder leegloopt door al het land dat is blootgelegd. De wereldkaart is bijna niet terug te herkennen, en nog opvallender: Nederland is ongekend groot geworden als we de kaarttekenaars mogen geloven.

Wat verder rest is een handjevol zeer ondiepe zeeën, de biosfeer stort volgens de auteur zo goed als zeker in dus de mensheid zou van goede huize moeten komen om te kunnen overleven. Als dat lukt woont tegen die tijd wel bijna iedereen in Nederland.

    • Annemarie Coevert