Rokken voor hem

Anila Mistry (23), Willem de Kooning Academie in Rotterdam

Signature item: Minimalistische mannenjurken van een stijve stof.

Collectie: „Mijn collectie heet ‘James Darling’ en is vernoemd naar Candy Darling, een transseksuele actrice die bij de vriendengroep van Andy Warhol hoorde. Ik ben geïnspireerd geraakt door een quote van haar die ik tijdens het researchen voor mijn scriptie tegenkwam: ‘I am not a genuine woman. I am not interested in being genuine. I am interested in the product of being a woman and how qualified I am.

„Met mijn collectie wil ik mensen laten nadenken over waarom we kledingstukken als mannelijk of juist vrouwelijk beschouwen. Het is niet provocerend bedoeld en ook geen belofte voor hoe mannenmode er in de toekomst uit gaat zien. Ik wil gewoon laten zien hoe het óók kan. Dus mijn modellen dragen jurken en rokken, maar wel gemaakt van stevige mannelijke stoffen en gecombineerd met stoere laarzen. Het werkte, want mijn modellen voelden zich er comfortabel in: tijdens de fotoshoot durfden ze er gewoon mee over straat in Rotterdam.”

Toekomstplannen: „Vorig jaar heb ik stage gelopen bij J.W. Anderson (een jonge, Londense ontwerper, red). Dat was gewéldig. Omdat het een vrij klein bedrijfje is, werd ik overal bij betrokken: van patroontekenen, tot de fittings met de modellen en het productieproces. Ze hebben me een baan aangeboden, dus ik verhuis begin augustus naar Londen. Ik kan bijna niet wáchten.”