Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Premier Juncker van Luxemburg treedt af na schandaal

Jean-Claude Juncker eind vorige maand tijdens een persconferentie in Brussel.
Jean-Claude Juncker eind vorige maand tijdens een persconferentie in Brussel. Foto Reuters/Laurent Dubrule

De Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker heeft vanavond zijn aftreden bekendgemaakt. Dat meldt het Duitse persbureau dpa. Juncker trekt zich terug in verband met een schandaal rond misstanden bij de inlichtingendienst in het land.

De geheime dienst zou onder meer gesprekken van politici hebben afgetapt. Ook zouden medewerkers zich hebben laten omkopen en gestolen auto’s hebben verhandeld.

De premier kondigde het aftreden van zijn regering en de uitschrijving van vervroegde verkiezingen aan na een zeven uur durend debat in het parlement. De val was onvermijdelijk geworden omdat Junckers sociaaldemocratische coalitiepartner eiste dat de premier consequenties aan het schandaal zou verbinden. De oppositie had het vertrouwen in de Juncker opgezegd en eiste vervroegde verkiezingen.

Juncker zei eerder dat hij niets wist van de misstanden, maar dat hij er als premier wel verantwoordelijk voor is. Juncker was sinds 1995 premier en daarmee de langstzittende regeringsleider in Europa. (Novum)