Pensioenplan zorgt voor belastingtegenvaller van 4 miljard

Staatssecretaris Jetta Klijnsma op archiefbeeld met haar chauffeur, klaar voor vertrek op de tandem bij het ministerie van Financiën.
Staatssecretaris Jetta Klijnsma op archiefbeeld met haar chauffeur, klaar voor vertrek op de tandem bij het ministerie van Financiën. Foto ANP / Martijn Beekman

Als de pensioenvoorstellen van staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken, PvdA) worden ingevoerd, moet het kabinet rekening houden met een belastingtegenvaller van bijna 4 miljard euro.

Dat blijkt uit berekeningen in bezit van NRC Handelsblad, die gemaakt zijn in de pensioensector. Staatssecretaris Klijnsma wil niet inhoudelijk reageren. Het kabinet rekende er juist op dat de pensioenplannen een meevaller van 2,9 miljard euro zouden opleveren. Door onenigheid binnen het kabinet werd de geplande presentatie van de pensioenplannen afgelopen vrijdag uitgesteld.

Kabinet al langer in clinch met sector

Het kabinet ligt al langer met de pensioensector in de clinch over de besparingen die de kabinetsplannen zouden opleveren. Ook de Raad van State en het Centraal Planbureau zijn kritisch. Volgens de nieuwe regels wordt de premie die werknemers en werkgevers voor het pensioen betalen op een nieuwe manier berekend. Daarbij wordt de actuele rente gehanteerd en geen zogenoemde vaste rekenrente. In de praktijk betekent dit volgens veel fondsen dat de premie voor werknemers en werkgevers omhoog gaat. Ook de overheid moet, als werkgever, volgens berekeningen van de sector “honderden miljoenen euro’s” meer betalen.

Afgelopen vrijdag zouden de pensioenvoorstellen worden besproken in het kabinet, maar een besluit werd onverwachts uitgesteld. Premier Rutte zei tijdens zijn persconferentie dat het logisch is “dat over een complex onderwerp als pensioenen nog langer wordt gesproken”. Vrijdag komen de plannen opnieuw ter sprake in de ministerraad.

‘Besparingen verdwijnen als sneeuw voor de zon’

Uit het vertrouwelijke voorstel blijkt ook dat de consequenties van het zogenoemde Witteveen-kader nog niet helemaal zijn verwerkt. Deze fiscale voorstellen om het pensioen te versoberen zijn al goedgekeurd door de Tweede Kamer en liggen bij de Eerste Kamer. De kern is dat de fiscale bijdrage aan de pensioenopbouw wordt beperkt. Met deze versobering boekt het kabinet in 2017 een bezuiniging in van 2,9 miljard euro. De bezuiniging is gekoppeld aan de verwachting dat de pensioenpremie omlaag kan als er minder pensioen wordt opgebouwd. De fondsen gaan ervan uit dat de premie stijgt. De ingeboekte besparingen verdwijnen “als sneeuw voor de zon”, zegt een betrokkene. De besparing slaat om in een belastingtegenvaller van circa 1 miljard euro. Per saldo heeft het kabinet dan een tegenvaller van bijna 4 miljard euro.

ABP berekent financiële gevolgen voor kabinet

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het ABP, het pensioenfonds voor overheid en onderwijs, gevraagd de financiële gevolgen van Klijnsma’s plannen voor de overheid te berekenen. Volgens het ABP moet de overheid als werkgever honderden miljoenen euro’s meer betalen. Tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer een maand geleden waarschuwde Paul Duijsens, actuaris bij het ABP, al voor een premiestijging. Berekeningen die het ABP heeft uitgevoerd, wijzen erop dat “de premie 20 procent tot 30 procent hoger zou kunnen uitvallen voor een gelijke pensioenopbouw”.