Op de grens van lelijk

Vers talent

Vorige week studeerden bijna honderd ontwerpers af Bij de eindexamenshows waren de collecties opvallend uitbundig en kleurrijk Dit zijn zes namen uit 2013 om te onthouden

© PETER STIGTER AMFI 2013

Anne van den Boogaard (26), Amsterdam Fashion Institute (AMFI)

Signature item: Sportieve truien en T-shirts versierd met tule.

Collectie: „Mijn collectie is geboren uit frustratie: ik vind dat mensen om me heen te weinig risico nemen. Er zijn te weinig highs en lows en er is te veel vervlakking. Ik wil een revolutie beginnen, maar wel op een vrolijke manier. Daarom kwam ik op het idee om ultra Amerikaanse cheerleader-outfits te maken, maar dan wel gemixt met juist conservatieve bruidsjurken. Ik zoek graag de grenzen van lelijkheid op. Ik heb heel erg staan giechelen om de kitscherige dingen die soms op mijn paspop ontstonden. Zo heb ik veel wit met goud gebruikt, een ultiem lelijke combinatie. Mode mag van mij best een beetje nasty zijn.”

Toekomstplannen: „Het gaat eigenlijk heel lekker. Vogue heeft al kleren geleend voor een shoot in Parijs en ik ben geselecteerd voor Lichting (een wedstrijd voor jonge ontwerpers, red.). Ik ga er niet vanuit dat ik ga winnen, maar het is een goede manier om jezelf in de markt te zetten. Er zitten enorm belangrijke mensen in de jury. De Nederlandse ontwerper Maarten van der Horst bijvoorbeeld, daar ben ik heel erg fan van. Bij hem zou ik nou graag werkervaring opdoen. Een andere droom van me is een collectief beginnen: met een aantal megagemotiveerde ontwerpers elkaar naar een hoger level trekken, dat lijkt me te gek. Ik wil graag naar Londen of Berlijn, daar gebeuren de meeste interessante dingen.”

    • Nathalie Wouters