‘Ontplofte trein Canada stond niet voldoende op de handrem’

Verwoeste olietankers afkomstig van de ontplofte trein in Lac-Megantic.
Verwoeste olietankers afkomstig van de ontplofte trein in Lac-Megantic. Foto AFP

De trein met olie die zaterdag tot ontploffing kwam in de Canadese plaats Lac-Mégantic stond niet voldoende op de handrem. Dat zei de topman van de maatschappij, Edward Burkhardt, vandaag tijdens een persconferentie in Lac-Mégantic.

De machinist van de spoorwegmaatschappij die ervoor had moeten zorgen dat er genoeg handremmen waren geactiveerd, is op non-actief gesteld en wordt mogelijk vervolgd door de politie, aldus NRC-correspondent Frank Kuin, die de persconferentie heeft gevolgd. Kuin:

“De voorzitter van de Montreal, Maine & Atlantic Railway Company kwam vanmorgen aan in het rampgebied vanuit Chicago, waar hij is gevestigd. Burkhardt had eerder de brandweer van de nabijgelegen plaats Nantes de schuld gegeven van de ramp, die lijkt te zijn veroorzaakt doordat de elektrische remmen van de trein worden uitgeschakeld bij een brand in de locomotief. Daardoor is de trein, met 72 wagons ruwe olie, uit zichzelf heuvelafwaarts gaan rollen richting het centrum van Lac-Mégantic.

Experts hebben erop gewezen dat zelfs als de elektrische remmen loskwamen, de handremmen op de wagons ervoor hadden moeten zorgen dat de trein geparkeerd bleef staan. De ingenieur zegt 11 handremmen te hebben geactiveerd. Volgens Burkhardt geeft het feit dat de trein in beweging is gekomen aan dat ,’het grootste deel van de trein niet op de handrem stond’.”

Vijftien doden, zestig vermisten

Bij de ramp met de olietrein die in het uitgaanscentrum van Lac-Mégantic ontspoorde en explodeerde zijn zeker 15 mensen om het leven gekomen. In totaal worden zestig mensen sinds de ramp vermist. De meeste stoffelijke overschotten die zijn geborgen zijn nog niet geïdentificeerd. Wegens de intensiteit van de vuurzee is het volgens de autoriteiten mogelijk dat sommige slachtoffers nooit zullen worden teruggevonden.

Burkhardt werd met vijandigheid ontvangen in Lac-Mégantic, aldus Kuin:

“Tijdens het weekeinde deed hij vanuit Chicago uitspraken die door de bevolking als ongevoelig werden ervaren, onder meer over financiële schade en de rol die plaatselijke brandweerlieden hadden gespeeld bij de toedracht van de ramp. Voor zijn komst naar het rampgebied liet de zakenman zich ontvallen dat hij waarschijnlijk ,’een kogelvrij vest’ aan moest bij zijn bezoek.”