Om de landbouw te vieren

Vanaf het begin van de twintigste eeuw wordt elk jaar in Drenthe een feest ter bevordering van de landbouw gevierd. Door de terugloop van het aantal agrarische bedrijven en de strenge eisen die tegenwoordig ten aanzien van dieren gelden, is de opzet door de jaren heen wel een beetje veranderd. De zogeheten Oostermoerfeesten zijn van een typisch agrarisch evenement een dorpfeest met een landbouwtintje geworden.

Dit jaar heeft het dorp Gasselte in de gemeente Aa en Hunze de eer om het Oostermoerfeest te organiseren. Naast een vijfkamp met onderdelen zoals boerentrekker-trek, paalvechten en hooivorkdarten zal er dorpsversiering zijn, een huisdierenshow en een paardenkeuring.

Een optocht mag natuurlijk niet ontbreken, die vindt vanavond plaats. Fotograaf Tom Janssen (24) was er vorig jaar bij en legde de wagen van de Borgerse vriendengroep vast. De grote melkbus op de wagen verwijst naar de favoriete hobby van de makers: carbidschieten. Janssen maakt foto’s van optochten, stoeten en fanfares. Hij legde er al tientallen vast en reist ervoor door het hele land.