Moeizame opbouw van de jongste staat ter wereld

Na vijftig jaar burgeroorlog ontstond Zuid-Soedan in juli 2011.

Holland Doc: State builders Ned. 2, 22.45 - 23.50 uur

De lege flessen drank van het onafhankelijkheidsfeest zijn nauwelijks opgeruimd als Zuid-Soedanese regeringsleiders aan het ontbijt zitten met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon. Vicepresident Riek Machar somt op wat nodig is voor de opbouw van de jongste staat ter wereld: 500 miljard dollar in vijf jaar voor een luchthaven, wegen, spoorwegen, oliepijpleidingen, een raffinaderij, de landbouw en een compleet nieuwe hoofdstad. Hij wijst naar een zakenman links van hem aan tafel en zegt lachend: „Deze man zegt dat ik droom”.

De kloof tussen droom en realiteit is groot in Zuid-Soedan, zo blijkt uit de documentaire State builders. Op 9 juli 2011 scheidde Zuid-Soedan zich af van Soedan. Na vijftig jaar burgeroorlog met 3,5 miljoen doden moet er een complete overheid worden opgezet. De film volgt VN-functionaris Lise Grande, die moet toezien op de nation building, en vicepresident Machar. In een mooie scène rijdt Grande over de onverharde wegen van de hoofdstad Juba, terwijl ze klaagt over regeringsleiders als Machar. „Als ik het over stroom heb, bedoel ik houten paaltjes met koperdraad. Zij willen het modernste elektriciteitsnet.”

De film zit vol met dit soort scènes, die laten zien hoe groot de kloof is tussen de blanke VN-medewerkers met hun laptops, terreinwagens en blauwdruk voor staatsopbouw, en de zwarte bevolking die leeft in hutten van modder en stro en nog steeds in oorlogsroes verkeert.

    • Toon Beemsterboer