Slotervaartziekenhuis waarschuwt voor continuïteit na miljoenenverlies

Foto Bram Budel / Hollandse Hoogte

Het Slotervaartziekenhuis waarschuwt ervoor dat het ziekenhuis serieuze risico’s loopt in zijn voortbestaan. Het ziekenhuis meldt in het jaarverslag (pdf) dat het ruim 2 miljoen verlies leed in 2012 tegen 5 miljoen winst in 2011.

Het ziekenhuis stelt dat grote delen van de schuld direct opeisbaar zijn. Zo beperkt de ING de kredietruimte van het ziekenhuis “in ernstige mate”. De bank heeft het Amsterdamse ziekenhuis onder curatele geplaatst. Hier ontstaat er mogelijk een “onhoudbare situatie”, zo staat in het jaarverslag.

“Er ontstaat een probleem indien één van bovenstaande partijen zijn vordering per direct opeist en dit voor de overige crediteuren aanleiding is om hun vertrouwen in de organisatie op te zeggen en per direct hun zekerheden uit te winnen. Hierdoor kan een opeenstapeling van problemen ontstaan die samen voor het Slotervaartziekenhuis een onhoudbare situatie zouden kunnen opleveren.”

Het Slotervaartziekenhuis werd in 2006 van een faillissement gered door vastgoedondernemer Jan Schram. Sinds de dood van Schram, eind vorig jaar, is er ruzie over de eigendom van het eerste private ziekenhuis in Nederland.

Slotervaart kwam ook in het nieuws doordat het begin dit jaar als enige ziekenhuis geen contract kreeg van zijn grootste zorgverzekeraar, in dit geval Achmea, waardoor patiënten onzeker werden over vergoeding van hun zorg. Daardoor zag het ziekenhuis in februari zijn patiëntenstroom met 8 procent afnemen. (NRC)