Mandela reageert op behandeling - situatie blijft kritiek maar stabiel

Buiten het ziekenhuis waar Nelson Mandela wordt behandeld nemen mensen foto's van elkaar en brengen hem bloemen. Foto Reuters/Mike Hutchings

De behandeling van de voormalig Zuid-Afrikaanse president en anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela slaat aan, maar zijn situatie blijft kritiek en stabiel, zo heeft de Zuid-Afrikaanse overheid vanavond verklaard.

President Jacob Zuma meldt vandaag in een verklaring tegenover persbureau Reuters na zijn bezoek aan het ziekenhuis:

“We vinden het bemoedigend nieuws dat Mandela goed op zijn behandeling reageert en we roepen het volk op om steun te blijven bieden, wat hemzelf en zijn familie veel kracht biedt.”

Mandela, die volgende week 95 jaar wordt, ligt nu meer dan een maand in het ziekenhuis. Hij werd opgenomen om behandeld te worden voor een longinfectie. Sinds twee weken is zijn toestand ‘zeer kritiek’. Vorige week berichtten Zuid-Afrikaanse media op basis van vijftien familieleden van Mandela dat zij bang waren dat Mandela’s dood “op handen is”.

In maart is de oud-leider als een maand opgenomen geweest vanwege zijn longproblemen, in december vorig jaar was hij daar ook al achttien dagen voor opgenomen. Hij onderging toen daarnaast een operatie om galstenen te verwijderen.

    • Annemarie Coevert