Leaving Kunduz

V oor de laatste keer met zo velen bij elkaar. De afgelopen maandag gefotografeerde vijfde politietrainingsgroep in het Afghaanse Kunduz – PTG-5 in het spraakgebruik van het ministerie van Defensie – is tevens de laatste. Het zal even duren voor er weer een foto als deze kan worden gemaakt, van naar het buitenland uitgezonden Nederlandse militairen. De Nederlandse trainingsmissie in Kunduz is per 1 juli formeel gestopt. Volgende week keert de eerste groep van honderd militairen terug. In de maanden daarna vertrekken de anderen, tot uiterlijk eind oktober alle Nederlanders terug zijn.Daarmee wordt de in 2001 bescheiden begonnen Nederlandse militaire aanwezigheid in Afghanistan beëindigd. Vanaf december dat jaar leverde Nederland militairen, waaronder een peloton commando’s voor de International Security Assistance Force (ISAF). De internationale troepenmacht had de opdracht in de Afghaanse hoofdstad Kabul een veilige omgeving te creëren voor de nieuwe regering die het verdreven Talibaan-bewind was opgevolgd. Dit was weer het gevolg van een Amerikaanse militaire actie na de terreuraanslagen van 9/11. Al-Qaeda, dat de aanslagen op het World Trade Center in New York en het Pentagon in Washington had opgeëist, opereerde vanuit Afghanistan.In 2004 werd Nederland in het noorden van Afghanistan actief met een Provinciaal Reconstructieteam dat uiteindelijk 180 man telde. Van 2006 tot 2010 voerde Nederland het militair commando over de in het zuiden van Afghanistan gelegen provincie Uruzgan. Na de Korea-crisis van de jaren 50 met gemiddeld 1.600 uitgezonden militairenwas dit de grootste naoorlogse Nederlandse buitenlandse militaire missie. Hij kostte 25 mensen het leven.Sinds 2011 zit Nederland met een politietrainingsmissie in het noordelijke Kunduz. Tot 1 juli ging het vooral om het trainen en opleiden van Afghaanse politieagenten. Daarnaast heeft Nederland vier F-16-gevechtsvliegtuigen gestationeerd in het nabij gelegen Mazar-e-Sharif. De in mei dit jaar aangetreden vijfde politietrainingsgroep telt gemiddeld 545 personen. Een groot deel van de groep bestaat uit militaire beschermers van de opleiders.Traditiegetrouw wordt van elke lichting een groepsfoto gemaakt die vervolgens op de speciale Facebookpagina van de groep wordt geplaatst. „Nu de eenheid nog compleet is een mooie strakke groepsfoto van PTG-5 voor het thuisfront”, staat erbij. Op de voorste rij is één man onherkenbaar gemaakt, die hoort tot de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Links van hem, in het lichtblauwe overhemd, zit de vaste vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken, naast hem de senior police advisor. Rechts, in het geruite hemd, zit de zogeheten rule of law advisor.

    • Mark Kranenburg