‘Kosten in de zorg omhoog’

Zorgverzekeraars moeten rekening houden met onverwacht hogere kosten. Dat is het gevolg van een uitspraak die het gerechtshof in Den Bosch gisteren heeft gedaan. Het hof heeft CZ veroordeeld tot een fors hogere vergoeding van de kosten die een verslavingskliniek kan declareren.

Verzekeraars sluiten niet met alle zorginstellingen een contract, maar moeten vanwege het recht op vrije artsenkeuze wel een deel van die kosten betalen. Het besluit vorig jaar van CZ om vergoedingen in de geestelijke gezondheidszorg van 75 naar 50 procent te verlagen is door de rechter verboden.

De uitspraak kan verstrekkende gevolgen hebben omdat alle verzekeraars de laatste jaren minder vergoeden aan klinieken waarmee ze geen jaarcontract hebben. Verzekeraars doen dat om het bezoek aan zorginstellingen die ze niet goed genoeg vinden te ontmoedigen en om efficiënter in te kopen. Achmea besloot onlangs geen contracten meer af te sluiten met klinieken met minder dan 1,5 ton omzet. Dat zou te veel tijd kosten.

De uitspraak in hoger beroep is goed nieuws voor ondernemers in de zorg. „Met slechts een vergoeding van de helft van de kosten blokkeer je in feite de toegang tot de markt”, zegt advocaat Koen Mous die de verslavingskliniek bijstond.

CZ betreurt de uitspraak, maar zal niet in cassatie gaan. „Wij moeten bij de inkoop op kwaliteit en kosten selecteren”, zegt een woordvoerder. „Maar dan moeten we ook wel de instrumenten hebben om daar op te kunnen sturen.” De verwachting is dat binnenkort ook andere verzekeraars om soortgelijke zaken voor de rechter worden gedaagd.