Kortkolom economie

Slotervaart vreest voor toekomst

Amsterdam. Het Slotervaartziekenhuis waarschuwt dat het wordt bedreigd in haar voortbestaan. Het ziekenhuis leed vorig jaar ruim twee miljoen euro verlies, zo staat in het zojuist gepubliceerde jaarverslag. In 2011 boekte het ziekenhuis nog vijf miljoen euro winst. Het Slotervaartziekenhuis waarschuwt ervoor dat grote delen van haar schuld direct opeisbaar zijn. Zo beperkt de ING de kredietruimte van het ziekenhuis „in ernstige mate”. De bank heeft het Amsterdamse ziekenhuis onder curatele geplaatst. Eerder dit jaar werd bestuursvoorzitter Aysel Erbudak na een conflict ontslagen. (NRC)

Exitpremies kosten zorgsector 3 miljoen

Amsterdam. De kosten aan vertrekpremies van zorgbestuurders lopen op tot 3 miljoen euro. Ondanks bezuinigingen en de invoering van een wet die afkoopsommen bij publieke instellingen beperkt tot 75.000 euro verandert niets aan de forse premies. Dat blijk uit de deze week gepubliceerde ranglijst van het tijdschrift Medisch Contact. De gemiddelde vertrekpremie in de top-10 steeg met 29 procent tot 3 ton. Op nummer één staat de voormalige bestuursvoorzitter Emile Lohman van het Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen. Hij ontving in totaal ongeveer 660.000 euro. (NRC)

Chinese export en import gedaald

Beijing. De export- en importcijfers van China zijn afgelopen maand gedaald ten opzichte van een jaar eerder. De export daalde met 3,1 procent en de import kromp met 0,7 procent, terwijl analisten juist een lichte groei hadden verwacht. De terugval is mede veroorzaakt door strengere eisen aan de boekhouding van Chinese exportbedrijven. Maar los daarvan maken analisten zich zorgen over de vertraging van de economische groei. De Chinese economie wordt getemperd door de dalende vraag vanuit het buitenland. Tegelijkertijd probeert de centrale bank van China te voorkomen dat consumenten te veel schulden maken. (AP)

Plasterk wil lagere topinkomens

Amsterdam. Topbestuurders bij de overheid en in de semipublieke sector verdienen vanaf 2015 niet meer dan een minister. Het salaris van andere medewerkers in de sector die boven de Balkenendenorm zitten, gaat twee jaar later omlaag. Dat schrijft minister Plasterk (Binnenlandse Zaken, PvdA) vandaag aan de Tweede Kamer. Momenteel kunnen hoge ambtenaren en topbestuurders bij bijvoorbeeld ziekenhuizen of woningcorporaties nog maximaal 130 procent van een ministerssalaris krijgen. (Novum)

Nederlandse industrie krimpt

Amsterdam. De Nederlandse industrie viel in mei 1,8 procent lager uit dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De krimp was groter dan in april, toen de industrie 1,3 procent daalde. De industriële productie daalt al vijf maanden op rij. De productie nam met 7,5 procent het sterkst af in de transportmiddelenindustrie. (NRC)