Kortkolom buitenland

Brazilië wil 10.000 nieuwe dokters

RIO DE JANEIRO. De Braziliaanse regering wil 10.000 artsen aannemen i n arme gebieden. Het besluit van president Dilma Rousseff komt in de maand nadat miljoenen Brazilianen de straat opgingen tegen het gebrek aan publieke voorzieningen. Rousseff wil desnoods buitenlandse artsen in dienst nemen en studenten medicijnen verplichten voor hun afstuderen twee jaar in dienst van de staat te werken. (BBC)

Zware bom ontploft in Zuid-Beiroet

beiroet. Bij de ontploffing van een zware bom in Zuid-Beiroet, bolwerk van de Libanese shi’itische Hezbollah, hebben gisteren meer dan 50 mensen verwondingen opgelopen. De aanslag past in de zich over de regio verspreidende strijd tussen sunnieten en shi’ieten als uitvloeisel van de oorlog in buurland Syrië. Hezbollah vecht mee met het Syrische regeringsleger tegen de voornamelijk sunnitische rebellen. (AP)

Regering wankelt in Marokko

rabat. De rechtse Istiqlal-partij is uit de Marokkaanse regering gestapt. Als de grootste partij, de fundamentalistische Partij van Gerechtigheid en Ontwikkeling, geen nieuwe partner vindt, zijn vervroegde verkiezingen nodig. Istiqlal had al lang ruzie met de PJD van premier Benkirane. Na de legercoup in Egypte verweten partijleden de fundamentalisten ervan spannen Marokko te willen „Egyptiseren” en de macht te monopoliseren. (AFP, AP)

Wilders op bezoek bij Lega Nord-leider

amsterdam. PVV-voorman Geert Wilders heeft in Milaan de leider van de rechts-populistische Noord-Italiaanse partij Lega Nord ontmoet. Het is zijn vierde bezoek in korte tijd aan een buitenlandse anti-EU- en antimigratie-partij. Eerder werd hij ontvangen door het Franse Front National, de Zweden-Democraten en het Vlaams Belang. De partijen onderzoeken samenwerking bij de Europese Parlementsverkiezingen van volgend jaar. (NRC)

10.000 Duitse treinen worden nog omgeleid

Amsterdam. De Duitse spoorwegen moeten als gevolg van de overstromingen dit voorjaar nog steeds 10.000 treinen omleiden. Een kwart van de passagiers loopt vertragingen op. De Duitse herverzekeraar Munich Re schat dat de totale schade door de wateroverlast kan oplopen tot meer dan 12 miljard euro. Het is dan de duurste natuurcalamiteit uit de Duitse geschiedenis. (NRC)

Kantoor van Talibaan in Qatar blijft dicht

Kandahar. De Afghaanse Talibaan hebben voorlopig hun politieke kantoor in Qatar gesloten. Dat heeft een woordvoerder van de Talibaan vanmorgen bevestigd. Het kantoor was op 18 juni geopend en werd vooral door de Amerikanen beschouwd als een geschikt kanaal voor onderhandelingen. De Afghaanse president Hamid Karzai protesteerde echter tegen de witte vlag van de Talibaan op het dak en een bordje dat het een vestiging was van het Emiraat van Afghanistan. (AFP)