Kinderfeestjescollectie

Foto’s Peter Stigter

Tümay Faydaci (29), Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam

Signature item: Minimalistische witte jurken met sculpturale uitstulpsels.

Collectie: „Mijn collectie gaat over de kinderfeestjes die ik zelf nooit heb gehad. Ik ben namelijk in de zomer jarig en was dan altijd op vakantie met mijn grootouders. Elke outfit in mijn collectie is geïnspireerd op iemand uit mijn vriendengroep. Het grootste silhouet stelt bijvoorbeeld mijn oma voor. Ze worden verenigd als groep doordat ik voor elke outfit hetzelfde basispatroon en de kleur wit heb gebruikt. In de details heb ik hun lievelingskleuren of bijvoorbeeld hun muzikale voorkeur verwerkt.”

Toekomstplannen: „Een stage zoeken in Tokio. Ik ben er nog nooit geweest, maar ik ben dol op de cultuur en de mode spreekt me erg aan. Ik heb Japanse vrienden die zeggen dat ik daar goed zou passen. Ik wil solliciteren bij onder meer Comme des Garçons. Een gewéldig modelabel. Hoofdontwerpster Rei Kawakubo ontwerpt niet zomaar kleren, het zijn eerder sculpturen. Dat matcht met mijn werkwijze. Na Japan wil ik terug naar Istanbul – waar ik oorspronkelijk vandaan kom – om mijn eigen label op te zetten. Het is daar makkelijk om kleding te produceren en ik denk dat ik iets nieuws kan brengen dat daar nog niet bestaat.”

Interviews nathalie wouters