Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Haagse PvdA twijfelt over bouw Spuiforum

De PvdA in de Haagse gemeenteraad kan nog geen definitief standpunt innemen over de bouw van het Spuiforum. De fractie vergaderde gisteravond langdurig over de impasse die binnen de partij is ontstaan nu de leden willen dat de fractie de steun voor de bouw van het prestigieuze cultuurhuis intrekt.

Een meerderheid van de leden sprak zich maandagavond in een motie uit tegen het Spuiforum, terwijl de fractie de bouwplannen die het college van B en W heeft gepresenteerd tot nu toe steunde.

Het Spuiforum moet vanaf 2018 het nieuwe, gezamenlijke onderkomen worden voor het Nederlands Dans Theater, het Residentie Orkest en het Koninklijk Conservatorium. De kosten van dit nieuwe gebouw, dat de Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater aan het Spuiplein moet vervangen, zijn geraamd op 181 miljoen euro.

Raadslid Jos de Jong zei vanochtend bij een vergadering van de gemeenteraadscommissie Ruimte dat de fractie nog niet weet wat ze met het ledenadvies moet doen. De partij wil eerst horen wat andere politieke partijen vinden, en praten met andere voor- en tegenstanders van de bouwplannen. Ook wil de PvdA kijken naar alternatieven die door tegenstanders zijn uitgewerkt.

Tegenstanders vrezen dat de bouw veel duurder zal uitvallen. Voor tegenvallers is 17 miljoen euro gereserveerd, maar tegenstanders hebben berekend dat het Spuiforum ook 50 miljoen euro duurder kan worden.

De steun van de PvdA, de grootste partij in de Haagse gemeenteraad (10 van de 45 zetels) is essentieel. In november nam de raad een voorlopig besluit over de bouw. Daarbij stemde de voltallige oppositie tegen. Coalitiepartijen PvdA, VVD, D66 en CDA schaarden zich achter het plan. De PvdA-fractie was verdeeld over het plan, een raadslid stemde tegen.

De PvdA-fractie heeft gisteravond „langdurig en indringend” over het ledenadvies gesproken, zei raadslid De Jong. In de komende dagen zal de fractie daar verder over discussiëren. Inhoudelijk mengde de PvdA zich vanochtend niet in het debat. De oppositie wilde het debat uitstellen en een hoorzitting organiseren, maar de coalitie hield dat tegen. Volgende week wordt er nog een keer over vergaderd, zodat de PvdA aan het woord kan komen.

Zowel coalitie- als oppositiepartijen hebben nog veel vragen, onder meer over de financiële risico’s. Volgens oppositiepartij SP is er „in dit dossier financieel gerommeld”. In de stad bestaat veel weerstand tegen het plan. Uit peilingen onder de Haagse bevolking bleek dat de meerderheid van de ondervraagden de bouw van het Spuiforum niet ziet zitten. Op internet hebben inmiddels bijna 9.000 mensen een petitie ondertekend om de iets meer dan 25 jaar oude Dr Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater te renoveren.

De gemeenteraad zou volgende week donderdag een definitief besluit moeten nemen over het Spuiforum.