Grote trui met glans

Vers talent

Vorige week studeerden bijna honderd ontwerpers af Bij de eindexamenshows waren de collecties opvallend uitbundig en kleurrijk Dit zijn zes namen uit 2013 om te onthouden

© PETER STIGTER FILENAME IS DESIGNERNAME HKU 2013 GRADUATES

Wenda Harmsen (33), Hogeschool voor de Kunsten Utrecht

Signature item: Oversized jurken, truien en spencers met ruiten.

Collectie: „Schilderijen fascineren me: de striktheid van de lijst in contrast met de vrijheid van de kwast. Zo kwam ik op het idee om klassieke, stugge stoffen als de Schotse ruit te combineren met een glanzende verfcoating. Er zit veel handwerk in mijn collectie. Zo is er een trui van mohair en zijde die compleet met de hand is geborduurd. Daar is met behulp van mensen van school ruim een week fulltime aan gewerkt. Dat handwerken heb ik geleerd tijdens mijn stage bij Jan Taminiau, waar ik later ook nog een tijdje heb gewerkt.”

„Ik heb een haat-liefde verhouding met hakken. Ik vind ze mooi, maar ik loop er nooit op, want dan ben ik me veel te bewust van mezelf. Dus ik heb plateaupumps gekocht en de hak vervangen door een platte zool van zacht schuimrubber, die inzakt als je erop loopt. Dat geef een vervreemdend effect: alsof mijn modellen wegzakken in de vloer.”

Toekomstplannen: „Ik bereid me nu voor op Lichting, de ontwerpwedstrijd waarvoor ik ben genomineerd, en wil daarna zo snel mogelijk aan het werk. Ik heb vóór deze studie Frans gestudeerd, dus ik zie mezelf wel in Parijs. Maar in Londen zitten ook veel ontwerpers die ik tof vind: Louise Gray en Meadham Kirchhoff. Uiteindelijk wil ik aan het hoofd staan van een creatief team bij een modelabel, het maakt niet uit of dat mijn eigen of een bestaand label is.”

    • Nathalie Wouters