Grootste bedrijf ter wereld: Amerikaans noch Chinees

Voor een plekje in de top tien op de Fortune-lijst van grootste bedrijven moet een multinational toch minstens een paar honderd miljard dollar omzet maken. Zoals het Brits-Nederlandse olieconcern Shell, dat voor het tweede jaar op rij de grootste ter wereld is, met een omzet van 482 miljard dollar (374 miljard euro). De winst van het bedrijf bedroeg 27 miljard dollar.

Elk jaar publiceert het Amerikaanse zakenblad Fortune een lijst met de grootste bedrijven ter wereld, de Global 500, gemeten naar omzet. Gisteren kwam de jongste versie uit.

Het is opmerkelijk dat Shell opnieuw de nummer één is. De winst van het bedrijf daalde met 14 procent, en ook de omzet daalde licht. In het Arctische gebied zijn de boringen van Shell voorlopig stilgelegd. In Nigeria moest het olieconcern een pijpleiding sluiten. Dat zijn kostbare stopzettingen.

Op nummer twee van de lijst staat de Amerikaanse supermarktketen Walmart, één plekje hoger dan een jaar eerder. Omzet: 469 miljard dollar. Op de lijst met alleen Amerikaanse bedrijven, die Fortune eveneens uitbrengt, hoeft Walmart dus niemand voor zich te dulden.

De nummer drie op de Global 500: olieconcern Exxon Mobil (450 miljard dollar). Verder in de top tien nog meer oliebedrijven, zoals BP en Total. Twee komen uit China: China National Petroleum en Sinopec Group.

Nieuwe binnenkomer in de top tien is Volkswagen. Die steeg van de twaalfde naar de negende plek. De omzet van de automaker steeg het afgelopen jaar met bijna 12 procent.

Het zakenblad houdt meerdere lijstjes bij. Welk bedrijf het meeste winst maakt, bijvoorbeeld. Dat was Exxon Mobil, met 45 miljard dollar winst. Ook het Amerikaanse technologieconcern Apple maakte veel winst, 42 miljard dollar. Genoeg voor een tweede plek. Ook niet gek.