Geen vrouw gezien

Janneke van Heugten aan de lijn. Zelfbenoemd deskundige, trainer en gespecialiseerd in ‘aanwezigheid van vrouwen in de media’. „Zeg nou eens. Jij als man. Vind je het nou vervelend om naar een vrouw van boven de vijftig te kijken?”

Ik belde Van Heugten nadat ik gistermiddag verbaasd de tv-gids had doorgebladerd. Als ik wilde kon ik een hele avond voor de televisie doorbrengen zonder vrouwen.

Het leek me wel wat. Dus in één ruk van Ruben, Tijl, Ruben en Jeroen (De Lama’s) naar de ego’s van Sven Kockelmann en Maarten van Rossem, die in een wat brave Oog in oog tegenover elkaar stonden. Ik sloot de avond af met een portie geschreeuw van tv-kok Gordon Ramsay (Oorlog in de keuken) en de fietspraatprogramma’s van Wilfred Genee (Tour du Jour) en Mart Smeets (De Avondetappe).

Geen vrouw gezien.

Eén, trouwens. Een paraderende rondemiss uit Almelo in Tour du Jour. Ze figureerde in een dagelijks terugkerend item waarin een meisje nadat ze op haar uiterlijk is beoordeeld een paar ingestudeerde vragen over een lokaal wielercriterium mag beantwoorden.

Het was m’n eigen schuld. De vrouwen waren er heus wel, namelijk. Had ik RTL 5 op laten staan, was ik van Keeping Up With The Kardashians zo in Mijn Vieze Vette Vervelende Verloofde USA gevallen, had ik kunnen kijken naar Echte Meisjes Op Zoek Naar Zichzelf en na Maffiavrouwen naar bed gekund. Tja.

Dat krijg je in een wereld, die Janneke typeert als „een masculiene arena, waar diversiteit niet bestaat”. Ik pakte een vorige week verschenen rapport van het Europees Instituut voor Genderstudies erbij. Wat blijkt: vrouwen bekleden slechts één op de drie hogere posities bij Europese media. Om over de echte bestuursfuncties maar te zwijgen. Als mannen beslissen krijg je televisie waarin mannen zich herkennen.

Janneke van Heugten wilde nog graag iets kwijt. Het grote probleem, volgens Janneke: in Nederland verdwijnen goede presentatrices van het scherm als ze een bepaalde leeftijd bereiken. Voorbeelden kon ze even niet noemen. „Vrouwen die te kort op tv waren om ze nog te kunnen herinneren.”

Gelukkig hebben we Eva Jinek en Mariëlle Tweebeeke. Maar of zij er nog zijn als ze boven de 45 zijn, Janneke moest het allemaal nog maar zien.

Nextredacteur Stijn Bronzwaer vervangt deze week tv-recensent Hans Beerekamp.

    • Stijn Bronzwaer