Geen Russisch onderzoek naar dood cameraman Stan Storimans

De foto van cameraman Stan Storimans (onder, tweede van links) is onderdeel van het Journalist Memorial in het Newseum in Washington. Foto ANP / Regina te Grotenhuis

Rusland doet toch geen onderzoek naar de dood van de Nederlandse cameraman Stan Storimans en twaalf Georgische burgers in Gori. Dat meldt RTL-correspondent Jeroen Akkermans.

Storimans, die op 12 augustus 2008 in de Georgische stad Gori om het leven kwam, was het slachtoffer van Russische clustermunitie, zo bleek uit onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘Het kan Poetin geen barst schelen’

Akkermans, die destijds samen met Storimans in Georgië op pad was:

“Vriend en vijand hebben recht op een weerwoord, een tegenonderzoek. Maar onze vriend (Poetin, red.) haalt zijn schouders op, wijst elke vorm van medeplichtigheid van de hand en komt hooguit na lang aandringen met loze beloften van een tegenonderzoek. Het kan hem in feite geen barst schelen. Je legt je daarbij neer of je stapt naar de rechter.”

Akkermans schrijft dat hij samen met de Georgische nabestaanden, Marjolein Storimans en haar gezin en de Israëlische journalist Zadok Yechezkeli doorgaat met de zaak tegen Rusland bij het Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg. “Het laatste hoofdstuk laten we ons door niemand voorschrijven.”

Rusland oneens met conclusie over dood

Rusland sprak in 2008 de conclusie van een onderzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken tegen dat Storimans is omgekomen door Russische clustermunitie. In een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou wordt gesteld dat Russische argumenten “niet gehoord” zijn in het door Nederland verrichte onderzoek. Volgens de Russen beschikt Georgië ook over clusterbommen. In het onderzoeksrapport wordt geconcludeerd dat de clusterbom afkomstig was uit een SS26-raket. Deze ”moderne tactische ballistische raket” komt alleen voor ”in de bewapening van de Russische Federatie”, aldus de onderzoekers.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Maxime Verhagen, noemde de uitkomst van het onderzoek destijds ernstig. “Het mag niet gebeuren dat clustermunitie op deze manier wordt ingezet. Er waren geen militaire troepen meer in Gori aanwezig en er zijn onschuldige burgers gedood.”

    • Marije Willems