Geen neerslag

De weerkaarten laten tot in de volgende week geen neerslag van betekenis zien. Sinds het begin van deze maand is er op de meeste plekken nog maar 4 tot 10 millimeter regen gevallen en dus hebben natuur en landbouw er weer behoefte aan. De verdamping is ondertussen groot, al is de warmte komende tijd bescheiden. Het is de aanlandige wind die ervoor zorgt dat de temperaturen voorlopig veelal tussen 18 en 22 graden schommelen.

De lucht die vandaag binnenstroomde, behoorde bij een koufront. Dit was een zwakke storing, slechts gepaard gaand met enige bewolking en een temperatuursdaling. Deze woensdagavond zien we dan ook een afwisseling van wolken en zonneschijn, terwijl het vrij snel killetjes wordt. De temperatuur daalt uiteindelijk tot rond 11 graden.

Morgen en vrijdag blijft het in de lucht een dynamisch geheel van wolkenvorming- en oplossing. Binnendrijvende Noordzeebewolking kan worden weggebrand door de hoogstaande zon. Daarbij lijken de noordelijke provincies over het algemeen de meeste bewolking over zich heen te krijgen, terwijl de zuidelijke regio’s de meeste zonuren krijgen.

Ook gedurende het weekeinde kan luchtaanvoer vanaf zee geregeld de zon in de weg zitten, al ziet het ernaar uit dat we meer zonuren krijgen dan uren dat het bewolkt is. Neerslag valt nog steeds ver buiten de landsgrenzen, vooral in Noorwegen en Polen.