film

(FILES) Picture taken 16 December 1974 of Italian writer and films director Pier Paolo Pasolini. Thirty years after Pasolini's murder 02 November 1975 on an Ostia beach, Rome celebrates the work of the poet and film director with several shows and still unanswered questions on the circonstances of his death, with a leftist townhall team calling for the re-opening of the investigation. AFP PHOTO AFP

Regisseur Abel Ferrara, wiens film over Dominique Strauss-Kahn nog moet uitkomen, gaat de laatste dagen en mysterieuze dood van de Italiaanse cineast Pier Paolo Pasolini (1922-1975) verfilmen. Willem Dafoe speelt Pasolini.

Pasolini werd overreden met zijn eigen auto vlak voor zijn schandaalfilm Salò uitkwam. Een 17-jarige schandknaap bekende, maar zei later dat hij was gedwongen door de echte daders: afpersers die een deel van Salò hadden gestolen.