Feyenoord pleit in open brief nogmaals voor nieuw stadion

Algemeeen directeur van Feyenoord Eric Gudde en Jan van Merwijk, directeur van Stadion Feijenoord tijdens een persconferentie over de nieuwe Kuip. Foto ANP / Robin Utrecht

Daags voor de beslissing van de gemeenteraad heeft Feyenoord nogmaals gepleit voor de komst van een nieuw stadion. Dagblad Metro publiceerde vandaag een open brief van de Rotterdamse club met tien redenen waarom een nieuwe Kuip noodzakelijk zou zijn. Morgen hakt de Rotterdamse politiek de knoop door.

Feyenoord stelt onder meer dat een nieuw stadion nodig is om de club ‘terug te brengen naar een structurele positie in de Nederlandse top’.

“Want alleen met een nieuw stadion kan de club een begroting realiseren die bij een plek in de vaderlandse top drie past.”

De nieuwe thuishaven, die 313 miljoen euro moet kosten, zou verder een economische impuls aan Rotterdam geven en kansen bieden op de zakelijke markt. De Rotterdamse club spreekt zelfs van een toekomstig ‘bruisend hart’ en de ‘aanjager voor Rotterdam-Zuid’. Daarnaast wijst Feyenoord op meer ruimte voor sociaal-maatschappelijke projecten.

Ook stelt Feyenoord dat een nieuw stadion een podium kan worden voor grote internationale evenementen.

“Het Nieuwe Stadion wordt weer het grootste stadion van Nederland. In de eerste plaats een voetbaltempel, aangepast aan de steeds strengere eisen van de UEFA. Een geschikt podium voor de grote Europese finales, en de wedstrijden van het Nederlands Elftal zodat Rotterdam weer de internationale voetbalhoofdstad wordt die het was. Maar ook eenvoudig om te bouwen naar de grootste en fraaiste concerttempel van het land, volledig afgestemd op de wensen van concertpromotors.”

De kans dat er een nieuwe Kuip komt lijkt klein. Gisteren maakte collegepartij D66 bekend het plan niet meer te steunen en donderdag tegen te gaan stemmen. D66 vindt de garantstelling van 165 miljoen euro, waarvoor de gemeente wordt ingeroepen, in tijden van economische crisis een te groot risico.

De oppositie moet het college nu aan een meerderheid helpen, maar die kans is niet groot. De hoop van Feyenoord lijkt gevestigd op Leefbaar Rotterdam, dat als enige nog geen publiekelijk standpunt heeft ingenomen. (Novum)

Een artist impression van het nieuwe stadion van Feyenoord.