Euronext wint de veiling van ‘Libor’

Na een wereldwijde biedingsstrijd mag het beursbedrijf NYSE Euronext de merknaam Libor kopen.

Dat was gisteren de uitkomst van de veiling van het rentetarief Libor, voluit London Interbank Offered Rate. Libor raakte vorig jaar in opspraak wegens een omvangrijke fraude.

De Europees-Amerikaanse beursmaatschappij NYSE Euronext bood het meest. De prijs is nog niet bekend. Euronext, dat ook de Amsterdamse beurs bezit, won de bieding van concurrenten als persbureau Bloomberg, London Stock Exchange en onderzoeksbureau Markit.

Het lijkt misschien vreemd dat een rentetarief wordt verhandeld, maar net zoals andere producten of bedrijven met een merknaam, is er aan die naam een waarde verbonden.

De verkoop wordt in de internationale financiële sector onthaald als een overwinning van het Amerikaanse Wall Street op de City, het Britse financiële centrum.

De Britten geven de conservatieve regering van premier Cameron de schuld. Volgens het Britse parlementslid John Man heeft de regering onvoldoende gedaan om het rentetarief in Britse handen te houden.

Libor was sinds zijn invoering in 1980 tot de British Bankers Association. De banken uit deze handelsgroep stellen het tarief vast. Zij moeten onafhankelijk van elkaar aangeven hoe duur onderlinge leningen voor verschillende periodes en in verschillende valuta’s moeten zijn.

Vanaf 2014 zal Euronext die rol overnemen en vooral het vertrouwen in het rentetarief moeten herstellen.

Vorig jaar raakte Libor betrokken in een grote fraudezaak. Verschillende banken bleken het rentetarief in eigen voordeel te manipuleren. Barclays, UBS en Royal Bank of Scotland hebben inmiddels een boete van tezamen 2,6 miljard dollar betaald. Betrokkenheid van andere banken wordt nog onderzocht.