En wéér een blamage voor de PvdA

Kon het nog erger voor de PvdA? De verkiezing van de voorzitter voor de Eerste Kamer verliep al desastreus voor de partij, die van een nieuwe ondervoorzitter werd zo mogelijk nóg pijnlijker.

In de strijd om opvolging van senaatsvoorzitter Fred de Graaf (VVD) legden PvdA-kandidaten Guusje ter Horst en Marijke Linthorst het vorige week af tegen VVD-senator Ankie Broekers-Knol. De PvdA-fractie was verdeeld, stemde zelfs op niet-partijgenoten. Dat moest anders bij de keuze van de ondervoorzitter, een vacature sinds het vertrek van PvdA’er Kim Putters.

Dus lobbyde de PvdA maandagavond opzichtig voor Marijke Linthorst. Haar enige tegenkandidaat, CDA’er Hans Franken, liet daarop weten ook genoegen te nemen met de positie van tweede ondervoorzitter.

Dat wekte elders in de oppositie woede. GroenLinks-fractievoorzitter Tof Thissen beschuldigde de coalitiepartijen van achterkamertjesdeals in een vrije verkiezing. „VVD en PvdA gunnen elkaar alles, maar de oppositie niets”, zei hij.

Bij de stemming benadrukte senaatsvoorzitter Broekers dat elke stem, behalve op enig kandidaat Linthorst, ongeldig zou zijn. Dat leverde 39 stemmen vóór Linthorst op en 34 blanco proteststemmen.

Zo werd na het vertrek van Putters en het terugtreden van De Graaf de hiërarchie in het presidium hersteld: met de VVD aan het hoofd en respectievelijk PvdA en CDA daarachter. Maar nu met een ondervoorzitter met steun van krap de helft van haar collega’s.