‘Aanklagers eisen arrestatie leider Moslimbroederschap’

Soldaten houden de wacht bij het hoofdkwartier van de Republikeinse Garde in Kairo. Foto AP / Hassan Ammar

In Egypte eisen aanklagers de arrestatie van de hoogste leider van het Moslimbroederschap, Mohammed Badie. Hij wordt ervan beschuldigd van het aanzetten tot geweld.

Badie zou verantwoordelijk zijn voor het geweld op maandag buiten het hoofdkwartier van de Republikeinse garde, waarbij 55 doden vielen. In het gebouw van de Republikeinse Garde wordt Morsi vastgehouden.

Andere hooggeplaatste Broederschap-functionarissen zouden ook gearresteerd moeten worden volgens de aanklagers, onder wie Badie’s plaatsvervanger Mahmoud Ezzat en partijleiders Essam El-Erian en Mohamed El-Beltagi.

Egypte formeert nieuw kabinet

De nieuwe Egyptische interim-premier Hazem el-Beblawi begint vandaag aan de formatie van een kabinet en liet weten ook de Broederschap enkele posten te willen bieden. Maar de Moslimbroederschap weigert elk aanbod om deel te nemen aan een interim-regering die het landsbestuur van de gevallen president Mohammed Morsi tijdelijk moet vervangen. Dat heeft een zegsman bij de Broederschap gezegd, meldt persbureau AP. Een zegsman van de Broederschap noemt iedere poging tot nationale verzoening ‘irrelevant’.

    • Marije Willems