Nog geen begrotingsakkoord, de coalitie praat in augustus verder

Premier Rutte, vicepremier Asscher en PvdA-leider Samsom tijdens een plenair debat in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Overleg tussen coalitiepartijen VVD en PvdA heeft vandaag nog niet kunnen leiden tot een akkoord over de bezuinigingen van zes miljard voor volgend jaar. Het overleg wordt half augustus hervat.

Kringen rond de coalitie hebben dat vanavond tegenover nu.nl verklaard na het beraad. Het overleg verliep volgens een betrokkene ‘in een constructieve sfeer’, maar er moet nog duidelijkheid komen over de effecten van de bezuinigingen en lastenverzwaringen op factoren als de koopkracht voor er een akkoord kan komen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra, PvdA-leider Diederik Samsom, premier Mark Rutte, vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem waren vanaf vanochtend bijeen op het ministerie van Financiën. Het kabinet heeft al gezegd dat eenderde van het pakket uit lastenverzwaringen bestaat.

Nullijn voor ambtenaren en korten op ministeries

Een deel van het bezuinigingspakket waarover wordt onderhandeld bestaat uit maatregelen die het kabinet in maart al wilde nemen, maar die werden uitgesteld vanwege het toen gesloten sociaal akkoord. Deze maatregelen zijn onder andere een nullijn voor ambtenaren, het niet indexeren van belastingschijven en het korten op budgetten van ministeries.

De coalitie wil het verder makkelijker maken voor ouders om bedragen aan hun kinderen te schenken. Op Prinsjesdag wordt de begroting voor volgend jaar gepresenteerd.

    • Annemarie Coevert