Cavendish belde ‘s avonds nog met Veelers (en jatte een dictafoon)

Na de etappe van gisteren stonden de journalisten rijendik bij Mark Cavendish: wat had hij te zeggen na de massasprint waarbij hij de Nederlander Tom Veelers omver leek te rijden? De Brit had z’n woordje klaar – maar z’n handen ook. Hij pakte de dictafoon van een journalist af. Sportiever toonde hij zich tegenover Veelers, die hij ‘s avonds nog even opbelde.

Tom Veelers na zijn val tijdens de massasprint van gisteren. Foto AFP / Jeff Pachoud

Na de etappe van gisteren stonden de journalisten rijendik bij Mark Cavendish: wat had hij te zeggen na de massasprint waarbij hij de Nederlander Tom Veelers omver leek te rijden? De Brit had z’n woordje klaar - maar z’n handen ook. Hij pakte de dictafoon van een journalist af. Sportiever toonde hij zich tegenover Veelers, die hij ‘s avonds nog even opbelde.

Die sprint, dat was een curieuze. De snelste mannen uit het peloton jaagden op de eindstreep, waar de Duitser Greipel als eerste leek te zijn. Hij werd echter op het laatste moment nog verslagen door zijn landgenoot Kittel. Daarachter Cavendish en Sagan.

In het gedrang ging de Nederlander Tom Veelers, ploeggenoot van Kittel, hard tegen de grond. Hij leek een duw of kopstoot te krijgen van Mark Cavendish:

Hoewel de Brit zich via Twitter (half) verontschuldigde en later op de avond ook nog belde met Veelers, stelde hij zich tegenover de toegesnelde journalisten bijzonder defensief op.

Twitter avatar MarkCavendish Mark Cavendish Not seen a replay of the final yet, but was involved in an incident with Tom Veelers. Whatever has happened, if I’m at fault, I’m sorry.
Twitter avatar MarkCavendish Mark Cavendish There’s no way I’d move on a rider deliberately, especially one not contesting a sprint. I hope @tom_veelers is ok.

“Jullie gaan nu weer bezig met het verhaal van ‘Mark Cavendish is een heel slechte sprinter’, maar met nog 150 meter te gaan buigt de weg af naar links. Ik volg de weg gewoon. Op internetfora zullen mensen er weer moord en brand om schreeuwen, maar ik volg gewoon de weg en ga niet de hekken in rijden.”

Twitter avatar MarkCavendish Mark Cavendish Can all sprint experts on twitter go & try flicking their bike right at 65kph without leaning your body left to balance & come back to me.

Toen één van de journalisten vroeg of het zijn schuld was, vroeg hij “wat was mijn schuld?”, waarop hij de dictafoon afpakte en in de teambus verdween.

Twitter avatar MarkCavendish Mark Cavendish If you wonder what happened to the journalists dictaphone yesterday, I gave it back literally 9 seconds after I took it #shitpickpocket

Cavendish werd uiteindelijk niet gestraft door de organisatie; hij blijft dus derde in de uitslag van de etappe van gisteren. Veelers stapt ondanks zijn val vandaag wel op voor de individuele tijdrit.

    • Peter Zantingh