Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Bouw nieuwe Kuip definitief van de baan

Algemeeen directeur van Feyenoord Eric Gudde (L) en Jan van Merwijk, directeur van Stadion Feijenoord hielden in april een persconferentie over de nieuwe Kuip.
Algemeeen directeur van Feyenoord Eric Gudde (L) en Jan van Merwijk, directeur van Stadion Feijenoord hielden in april een persconferentie over de nieuwe Kuip. Foto ANP/Robin Utrecht

De bouw van een nieuw Feyenoordstadion naast de Kuip is definitief van de baan. De fractie van Leefbaar Rotterdam heeft besloten om morgen tegen de garantstelling te stemmen.

Dat heeft de fractievoorzitter Ronald Schneider van de partij vanavond bekend gemaakt bij Knevel en Van den Brink. Zonder de steun van Leefbaar Rotterdam is er geen meerderheid in de Rotterdamse gemeenteraad voor de bouw van een nieuwe Kuip.

Eerder maakte collegepartij D66 bekend het plan niet meer te steunen en morgen tegen te gaan stemmen. D66 vindt de garantstelling van 165 miljoen euro, waarvoor de gemeente wordt ingeroepen, in tijden van economische crisis een te groot risico. De totale kosten voor het stadion werden geschat op 313 miljoen euro.

Feyenoord: nieuw stadion is nodig voor een plek in de top

Gisteren heeft Feyenoord nogmaals gepleit voor de komst van het nieuwe stadion. Dagblad Metro publiceerde een open brief van de Rotterdamse club met tien redenen waarom een nieuwe Kuip noodzakelijk zou zijn.

Feyenoord stelt onder meer dat een nieuw stadion nodig is om de club ‘terug te brengen naar een structurele positie in de Nederlandse top’, en Rotterdam een economische impuls te kunnen geven:

“Want alleen met een nieuw stadion kan de club een begroting realiseren die bij een plek in de vaderlandse top drie past.”