Borduren is meditatie

Vers talent

Vorige week studeerden bijna honderd ontwerpers af Bij de eindexamenshows waren de collecties opvallend uitbundig en kleurrijk Dit zijn zes namen uit 2013 om te onthouden

PHOTO © PETER STIGTER

Joris Suk (26), ArtEZ in Arnhem

Signature item: Korte, roze jasjes met bont.

Collectie: „Mijn collectie draait om het opzoeken van grijze gebieden. Niks is zwart-wit. Zo zijn mijn ontwerpen niet mannelijk, maar ook niet vrouwelijk. Als uitgangspunt heb ik heel archetypische mannenkledingstukken als bijvoorbeeld het spijkerjack, gecombineerd met juist abstracte draperieën. Ook heb ik de grens tussen voor- en achterkant laten verdwijnen: je kunt mijn kleren ook achterstevoren dragen en sommige items zelfs binnenstebuiten.”

„Basic stoffen als katoen en denim heb ik gecombineerd met luxe materialen. Zo zit er een jasje van rood ponyskin in mijn collectie. Zó mooi! Ik stond te gillen als een klein schoolmeisje toen ik die lap tegenkwam in Parijs. En ik heb veel geborduurd. Borduren is voor mij de ultieme meditatie. Er zit een roze jasje in mijn collectie waar 150 uur handwerk in zit. Héérlijk. Het mooiste compliment over mijn collectie kreeg ik van een onbekende vrouw. Ze zei: ‘Wat heb jij een goed gevoel voor humor!’

Toekomstplannen: „Ik heb een sollicitatie bij H&M in Stockholm lopen – daar heb ik vorig jaar stage gelopen – maar ik zou ook best nog een master in Londen willen doen. Verder ben ik door mijn docenten uitgekozen om een project op Aruba te doen en ga ik met groepje klasgenoten guerrillashows geven tijdens de volgende fashion week in Parijs. En ik ben genomineerd voor de Frans Molenaar Coutureprijs. Allerlei opties die van alles op kunnen leveren. We zien wel.”

    • Nathalie Wouters