Boer wil niet betalen voor koe die traag melkt

Een boer uit Gelderland heeft een conflict met een collega over de verkoop van een koe. Zijn zoon vertelt: „Mijn vader heeft via internet vier melkkoeien verkocht. De collega vindt dat een van de koeien te ‘taai’ is: de koe melkt niet snel genoeg. Normaal is dat vijf minuten, bij deze koe is dat zeven minuten. Hij heeft de andere drie koeien betaald, maar deze vierde nog niet. De koe is ook niet teruggegeven. Wat te doen?”

„Als je een koe wil kopen, moet je hem eerst zien”, zegt Marius Bouwmeester, melkveehouder en bestuurslid van de Nederlandse Melkveehoudersbond. Kijken hoe de koe melkt, is daarbij belangrijk. „Het is onder melkveehouders niet gebruikelijk om contracten op te stellen. Bij ons geldt: een man een man, een woord een woord.”

Er zijn twee mogelijkheden in deze kwestie, zegt Els Harbers, advocaat bij Hekkelman Advocaten en gespecialiseerd in agrarisch recht. „Nakoming of ontbinding. Bij nakoming wordt er alsnog betaald. De verkoop is mondeling overeengekomen, de koper wist waar hij aan begon. Of de koe gaat terug naar de verkoper bij ontbinding, maar dan moet er afgesproken worden of de verkoper geen schade heeft geleden en hoe dat wordt betaald.” Bij de rechter zou kunnen worden bepaald wat er precies is afgesproken en wat er bekend was over de staat van de koe.

Naar de rechter gaan om de kwestie op te lossen, is volgens Bouwmeester geen goed plan. Hij wijst op het boerengezegde: ‘Wie procedeert om een koe, geeft er een toe’. „Een melkkoe kost rond de 1.300 euro. Het gaat in dit geval om enkele honderden euro’s compensatie. De kosten van een gang naar de rechter zijn veel hoger.” Volgens Bouwmeester is ontbinding een lastige zaak bij koeien. „Vaak komt het erop neer dat voor die taaie koe iets minder geld wordt betaald. Dat is de beste oplossing.”

Ook een kwestie op het werk? Mail naar werk@nrc.nl. Kijk voor meer antwoorden ook op nrc.nl/carriere

    • Alex van der Hulst