Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Berispte accountant Ten Wolde ging al vaker in de fout

Jaap ten Wolde, de registeraccountant en oud-directeur van integriteitsbureau BING die maandag werd berispt voor zijn onderzoek naar de Wassenaarse seksrel, blijkt al meerdere keren te zijn bestraft. Desondanks werd hij aangesteld als ‘vertrouwenspersoon integriteit’ door de NBA, de beroepsorganisatie van accountants. Eind 2012 verzocht de NBA hem die functie op te geven na een klachtenregen. Dat schrijft NRC vandaag.

De Accountantskamer laakte maandag Ten Woldes handelwijze. Volgens de instantie handelde de accountant ‘ondeskundig en onzorgvuldig’ en daarmee ‘onprofessioneel’ bij het onderzoek naar seksuele intimidatie van een raadslid door een Wassenaarse wethouder.

De Accountantskamer, die klachten tegen leden van die beroepsgroep beoordeelt, rekent Ten Wolde de schendingen zwaar aan ‘daar eerder reeds meermalen tuchtklachten in soortgelijke zaken tegen hem gegrond zijn verklaard’. De kamer concludeert dat Ten Wolde ‘kennelijk geen lering heeft getrokken’.

Ten Wolde ook al bestraft in zaak rond Peper

Volgens de instantie zou een (tijdelijke) schorsing ‘passend zijn’. Door zijn pensionering en het feit dat Ten Wolde zich op 8 december 2012 uitschreef als registeraccountant, kreeg hij echter alleen een berisping.

Eerder werd Ten Wolde bestraft in onder meer de zaak Bram Peper. De oud-burgemeester van Rotterdam werd verdacht van geknoei met zijn declaraties, wat leidde tot zijn vertrek als minister van Binnenlandse Zaken. Ten Wolde leidde het onderzoek. Met twee collega’s werd hij in juni 2002 bestraft met een ‘schriftelijke berisping’ omdat ze in hun werk ‘ernstig tekort waren geschoten’. Zijn toenmalige werkgever KPMG moest Peper een schadevergoeding van 375.000 euro betalen.

Dreigementen na boek over Bram Peper

In het boek Afrekenen met Peper dat over de affaire verscheen, laakte registeraccountant Ruud Veenstra de handelwijze van Ten Wolde. Dat kwam hem op dreigementen van Ten Wolde te staan. Veenstra:

“Ten Wolde heeft mij toen onder druk gezet om het hoofdstuk over de rol van de accountants niet te publiceren. Als ik dat wel zou doen, zou hij een rechtszaak tegen me beginnen. Ik voelde me heel erg bedreigd.”

Tot een rechtszaak kwam het nooit.

Ten Wolde vorig jaar februari ‘gewaarschuwd’

De NBA verklaart niet te kunnen zeggen hoe vaak Ten Wolde exact is bestraft in zijn loopbaan. Wel zegt een woordvoerder dat Ten Wolde vorig jaar februari is ‘gewaarschuwd’ vanwege zijn handelwijze in een zaak. Desondanks werd Ten Wolde door de NBA aangesteld als vertrouwenspersoon. Eind vorig jaar is hem door de NBA ‘verzocht’ de functie neer te leggen, zegt de woordvoerder. Ten Wolde was niet bereikbaar voor een reactie.