Belangrijk akkoord voor zesde staatshervorming in België

De onderhandelaars, met in het midden premier Elio Di Rupo, presenteren de financieringswet die de zesde staatshervorming mogelijk maakt. Foto: Belga / Virginie Lefour

Deelstaten en lokale besturen in België krijgen meer verantwoordelijkheid, ook betalen ze mee aan de bezuinigingen in het land. Dat blijkt uit het akkoord over de financiering van de zesde staatshervorming in België. Politieke partij N-VA meent dat de rekening bij de Vlamingen komt te liggen.

Eind 2011 werd er na 459 dagen onderhandelen een akkoord bereikt over de zesde staatshervorming in België. Met dat zogenaamde vlinderakkoord kon Elio Di Rupo een nieuw kabinet vormen. Gisteren is in de uitwerking van het akkoord de financieringswet gepresenteerd waarin gedetailleerd staat hoe de zesde staatshervorming wordt uitgewerkt.

Meer verantwoordelijkheid voor de deelstaten dankzij akkoord

Kern van het plan is meer verantwoordelijkheid voor de deelstaten Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Er gaat 20,2 miljard euro extra naar de deelstaten zodat ze zelf onder andere gezondheidszorg, gezinstoeslagen, arbeidsmarkt en vele andere zaken kunnen financieren. De Belgische premier Di Rupo zei gister:

“Vlaanderen, Wallonië en Brussel zullen binnenkort beschikken over de belangrijkste socio-economische hefbomen.”

De deelstaten worden voor 90 procent gefinancierd door de federale overheid. Als bezuinigingsmaatregel moeten ze zelf 2,5 miljard bijleggen in de periode 2014 - 2016. Volgens Bart de Wever, partijvoorzitter van de N-VA, wordt de rekening vooral bij de Vlamingen neergelegd omdat er meer ouderen in Vlaanderen zijn dan in Wallonië.

Bart de Wever vindt dat de rekening naar Vlaanderen gaat

De Wever meent dat de Vlamingen met het akkoord een jaarlijkse factuur cadeau krijgen van meer dan 1,5 miljard euro, dat zal oplopen tot minimaal 3 miljard euro in 2030. De Wever zei vanochtend op de radio geen zevende staatshervorming meer te willen.

“Uiteindelijk kom je toch ‘geschoren’ buiten omdat de Franstaligen in een zetel zitten. Ze willen niks en kunnen je altijd door de lengte van het akkoord op je knieën brengen. Voor mij hoeft dat niet meer.”

De federale staat moet zich na dit akkoord meer concentreren op sociale zekerheid, justitie, veiligheid en buitenlandse zaken. De teksten van de financieringswet worden in het parlement ingediend, de Raad van State kan dan advies geven. In het najaar volgt de bespreking. Op juli 2014 moet de staatshervorming in werking treden.

    • Alex van der Hulst