Barbecueën ging dit weekend vaak mis, Harm-Jan de BBQ Man geeft tips

‘Barbecueweer eist tol’, kopt Spits vandaag. De afgelopen dagen liepen zes mensen ernstige brandwonden op door barbecueongelukken. Nederlands bekendste barbecueër, Harm-Jan de BBQ Man, geeft tips om veilig te barbecueën.

Ook het barbecueën heeft een BOB nodig. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

‘Barbecueweer eist tol’, kopt Spits vandaag. De afgelopen dagen liepen zes mensen ernstige brandwonden op door barbecueongelukken. Nederlands bekendste barbecueër, Harm-Jan de BBQ Man, geeft tips om veilig te barbecueën.

Harm-Jan Bloem is geschokt door de vele ongelukken die er tijdens het barbecueën gebeuren. Vorig jaar al was hij op bezoek in het brandwondencentrum in Beverwijk waar hij voorbeelden zag van barbecue-ongevallen.

“Dan moet je denken aan een dronken vader die tijdens het barbecueën op de camping gaat voetballen. Die bal raakt de barbecue en de kolen vliegen in een reiswiegje waar een baby ligt. Dat kind is voor het leven getekend.”

Het gevaar van barbecueën wordt onderschat aldus Bloem. “Je bent toch met vuur bezig. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar pas als het kalf verdronken is, dempt men de put.” Het brandwondencentrum in Groningen zegt in Spits dat het gevaar vooral schuilt in het gebruik van spiritus.

“Spiritus is uit den boze”, zegt Harm-Jan de BBQ Man.

“Je hebt maar één grijs puntje nodig op een kooltje en binnen een uur is je hele barbecue grijs en warm. Maar mensen zijn ongeduldig en gaan spiritus gebruiken. Voor je het weet heb je een steekvlam en staat iemand met een synthetisch shirtje in brand. Gebruik dan wat aanmaakblokjes.”

Nog beter is volgens Bloem een gasbarbecue met een trechter. “Dat is mijn favoriete barbecue. Het is veilig, gezond en lekker. Dankzij de condenswand wordt het vlees ook lekker sappig.” Dit in tegenstelling tot de wegwerpbarbecues die in de supermarkten te koop zijn.

“Ik snap niet dat die rotzooi nog te koop is. Het is zo gevaarlijk, zo smerig en zo slecht. Het vlees ligt bovenop de kolen. Daardoor komt het roet op het vlees, zogenaamde PAKs. Dat is kankerverwekkend.”

Harm-Jan de BBQ Man adviseert om altijd op een stevige ondergrond te barbecueën, te zorgen dat de gasfles, gasslang en drukventiel van een gasbarbecue is gekeurd en dat de oude as bij een kolenbarbecue wordt verwijderd bij het opnieuw gebruiken van een barbecue. “En zet er gewoon een emmertje water naast.”

Het voorstel van het Groningse brandwondencentrum om te pleiten voor een barbecue-Bob, de bewust onbeschonken barbecuër, kan op instemming van Harm-Jan Bloem rekenen.

“Als barbecueër ben je verantwoordelijk voor het vlees, maar ook voor de veiligheid. Dat kun je niet in beschonken toestand doen.”

    • Alex van der Hulst