Apple schuldig aan opdrijven prijs e-boeken VS

Apple heeft samengespannen met vijf Amerikaanse uitgeverijen in een poging de prijzen van e-boeken kunstmatig te stuwen. Dat bepaalde een rechtbank in de staat New York vandaag.   Een extra proces moet uitwijzen of het technologieconcern een schadevergoeding moet betalen. De uitgevers hebben al een schikking getroffen. De prijsafspraken werden gemaakt toen Apple begin 2010

Apple heeft samengespannen met vijf Amerikaanse uitgeverijen in een poging de prijzen van e-boeken kunstmatig te stuwen. Dat bepaalde een rechtbank in de staat New York vandaag.

 

Een extra proces moet uitwijzen of het technologieconcern een schadevergoeding moet betalen. De uitgevers hebben al een schikking getroffen.

De prijsafspraken werden gemaakt toen Apple begin 2010 de markt voor elektronische boeken betrad. Concurrent Amazon.com bood op dat moment e-boeken aan voor tien dollar (acht euro), waarna Apple uitgevers benaderde met het doel de prijs van bestsellers en nieuwe boeken te verhogen. De prijs van de boeken steeg daarop naar dertien tot vijftien dollar, aldus de rechtbank.

Apple gaat waarschijnlijk tegen de uitspraak in beroep, zo liet een woordvoerder van het Amerikaanse bedrijf in een reactie weten. “Apple heeft niet samengespannen om zo de prijs vast te stellen”, aldus de zegsman. “We blijven vechten tegen deze valse beschuldigingen, want we hebben niets misdaan.”

De Europese Commissie bevond Apple en de vijf uitgevers vorig jaar al schuldig aan het maken van prijsafspraken voor e-boeken. Apple besloot destijds te schikken, wat effectief betekende dat de prijs van elektronische boeken werd vrijgegeven. (Novum)

 

    • Sebastiaan Kort