Alternatief Google Reader

De app //

FeedlyiPhone en Android, gratis

Heb je ’s ochtends een vast rondje sites waar je langs surft om op de hoogte te blijven? Een rss-reader is dan nog steeds erg handig. Facebook en Twitter wijzen je op wat vrienden aanraden; met een rss-reader bepaal je nog zelf wat je bronnen zijn. Helaas draaide Google hun Google Reader op 1 juli jongstleden de nek om, tot grote ontzetting van vaste gebruikers. Feedly is het beste alternatief. Er zijn apps voor iOS en Android, maar ook gewoon een webversie.

Je rss-feeds worden weergegeven alsof het een magazine is dat je zelf samengesteld hebt: onder ‘Today’ vind je de populairste artikelen uit je feeds, daaronder de categorieën (zoals je in Google Reader mapjes had). Met de opmaak kun je zelf spelen: het overzicht met veel foto’s is prettig om naar te kijken, maar heb je liever een lange lijst met links, zoals bij Reader, dan kan dat ook. Je kunt artikelen ‘opslaan voor later’ of naar sociale netwerken of lees later-diensten sturen. Feedly is bovendien de laatste maanden druk bezig geweest: je kunt nu onder meer gemakkelijk sneltoetsen instellen en aanbevelingen voor nieuwe rss-feeds krijgen.

Wil je je Google Reader-feeds niet kwijtraken? Nog tot aanstaande maandag kun je ze exporteren en bij Feedly importeren.

    • Peter Zantingh